Varning för storm och skyfall på Kanarieöarna

Stormen Oscar har lett till en varning för hårda vindar och regn under tisdag och onsdag på Kanarieöarna från Aemet, Spaniens nationella meteorologiska institut.

farevarsel_6_juni_23

Varningskarta för 6 juni.

En orange varning för upp till full storm i kasten gäller på tisdag på norra Teneriffa samt i västra och i högre delar av La Palma.

På La Gomera och El Hierro finns en gul varning för vind.

En gul varning för eventuellt skyfall med 15-60 millimeter i timmen gäller på tisdag i öst, söder och västra Gran Canaria och Teneriffa, östra och i högre områden på La Palma, samt på La Gomera och El Hierro.

Animation: Metoffice

På onsdag är det gul varning för nederbörd på samma platser, och för blåst på norra Teneriffa.

Observera att det ofta är stora, lokala variationer i vädret över korta avstånd.

Det gör att det kan blåsa eller regna kraftigt på ett ställe, och vara praktiskt taget vindstilla och regnfritt några kilometer bort.

I maj och hittills i juni har det varit ovanligt mycket molnigt väder, men lite nederbörd, och lägre temperaturer än normalt över stora delar av Kanarieöarna.

Väderprognoserna från Amet för de kommande dagarna visar på oförändrade temperaturer, omväxlande molntäcke med liten chans för nederbörd på de västra öarna, och svaga till måttliga vindar med starkare vindar i högre områden i väster på måndag.

På tisdag kan det komma kraftiga skyfall eller ihållande regn och hårda vindar i de varningsmarkerade områdena som nämnts tidigare och stigande natttemperaturer.

Det molniga vädret fortsätter på onsdagen, med möjlighet till måttliga, lokala regnskurar då och då, men troligen mer i väster på de västra öarna, och sydvästliga vindar som kan bli mycket starka i vindbyarna i bergen och i sydväst, avtagande på kvällen.

På torsdagen rapporterar Aemet om temperaturfall, vindar från nordost, och en sannolikhet för nederbörd på de bergiga öarna och utesluter inte nederbörd även på de andra öarna.

Från fredag ​​kommer passadvindarna åter att dominera på Kanarieöarna, enligt väderprognosen, med fortsatt utsikt till nederbörd på de bergiga öarna, och fallande temperaturer som stiger igen söndag-måndag.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !