Ökat våld mellan partner och i familjer

Fallen av partnervåld på Kanarieöarna var över genomsnittet i Spanien 2022.

Kjønnsbasert_holde_hender_knust_glass

Partnervåld drabbar både kvinnor och män.

1,9 fall av våld per 1 000 kvinnor över 14 år registrerades på Kanarieöarna, enligt färska siffror från Spaniens nationella statistikinstitut, INE.

Genomsnittet i Spanien var 1,5.

Våld, fysiskt eller psykiskt, som begås av manliga partner och ex-partner mot kvinnor ökade med 8,3 procent i Spanien från 2021 till 2022.

Antalet fällande domar steg med över nio procent.

Av regionerna i Spanien var partnervåld vanligast i den autonoma enklaven Melilla (3,7 per 1 000 kvinnor), La Rioja (2,6) och Balearerna (2,3).

Kanarieöarna låg ungefär i mitten av listan över regioner med flest fall av våld per 1 000 kvinnor.

33 209 män anmäldes för könsrelaterat våld i Spanien förra året, över tio procent fler än 2021.

Nästan två av tre våldsverkare är födda i Spanien.

Våld i familjer, utom våld mellan partners, och där både män kvinnor och andra familjemedlemmar är förövare av våldet, ökade med 1,1 procent 2022 till 8 151 registrerade fall.

I mer än sex av tio fall var det kvinnor som var förövare och i cirka fyra av tio fall var det män. I nästan fyra till tio fall var offret pappa eller mamma i familjen, i mer än vart fjärde fall var offret ett barn och i nästan vart tionde fall ett syskon.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !