Här planeras nytt jättehotell

Företaget Romertor har lagt fram planer på att bygga ett hotell med 1 479 bäddar i jordbrukskommunen La Aldea på västra Gran Canaria.

Gran Canaria_La Aldea de San Nicolas

La Aldea de San Nicolas, kommun och stad på västra Gran Canaria.

Romertorprojektet har en beräknad kostnad på 200 miljoner euro, skriver tidningen La Provincia

Företaget hävdar att 200 fasta jobb kommer att skapas, och att det kommer att finnas 500 jobb i byggskedet.

Tidigare planer skrotades

Projektet är i ett inledningsskede där det ska presenteras för kommunen.

Bolaget räknar själva med att det kommer att ta nästan två år tills rutinerna med alla nödvändiga ansökningar och godkännanden är klara, om projektet kan förverkligas.

Planen är att hotellet ska ligga i ett 174,5 hektar stort obebyggt område vid foten av naturparken Tamadaba.

För några år sedan hade företaget Kokoon stora planer på ett större projekt i La Aldea och fick stor bevakning i lokalpressen 2018.

Kokoon, som har en kärna av norska investerare, skrotade dock planerna 2022.

Kräver regeländringar

En ändring av markklassificeringen är nödvändig för att Romertors hotell ska kunna byggas.

Den 30 mars godkände kommunfullmäktige en partiell ändring av den övergripande skötselplanen för Aldeadalen, som banar väg för utveckling av fritids- och rekreationsområden i närheten av det planerade hotellet.

Förberedd för utveckling

Myndigheten har underlättat utvecklingen av turismen i La Aldea, som kännetecknas av hög arbetslöshet.

Under 2017 förklarades en plan för att etablera aktivitets- och friskvårdsturism som en strategisk investering av Kanarieöarnas regering.

Fortfarande har ingenting materialiserats i denna plan, men den införlivades i den nyligen godkända investeringsplanen för Kanarieöarna (PIO).

En ny och bättre väg byggs längs västkusten mellan Agaete och La Aldea. Detta kommer att göra kommunen betydligt mer tillgänglig än idag och en utveckling av mer turism och annan kommersiell verksamhet förväntas.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags