Badförbud på Canteras-stranden i Las Palmas

Bad är förbjudet på bystranden i Las Palmas på grund av giftiga maneter.

Manet_flagg

Manet-flagga.

På söndagen var det badförbud på hela den långa Las Canteras-stranden i Las Palmas på grund av betydande förekomst av giftiga maneter.

En röd flagga har hissat på stranden, enligt den dagliga manetrapporten.

Så slipper du bränna dig

Underskatta inte situationen. Det enda sättet att vara säker på att undvika att bränna sig är att inte bada.

Du kan också bränna dig om du vadar i vattenbrynet eller någon kastar en hink med vatten på dig som innehåller rester av brinnande maneter.

  • Rör inte maneten eller resterna av maneten, inte ens de som ligger på land och ser döda ut – giftet kan fortfarande vara aktivt.
  • Har du rört vid en manet får du inte föra händerna mot munnen eller ögonen efteråt, även om du inte har bränt dig – det är känsligare områden.
  • Följ råd och varningar på stranden (affischer, skyltar, banderoller, muntliga varningar etc.) och i media.
  • Om du ser maneter och det inte finns några manetflaggor eller andra varningar, informera närmaste livräddare, tjänstgöringsstation eller lokala myndigheter (det spanska ordet för maneter är medusas).
  • Solskyddsmedel kan minska risken att bränna sig.
  • Barn är särskilt utsatta: låt dem veta att de inte får bada.
  • Barn, äldre, personer med allergier, astma eller hjärtproblem, eller som tidigare har bränts av maneter, bör vara extra försiktiga för att undvika kontakt med brännmaneter.

Om du bränner dig

Repa eller gnugga inte det drabbade området, inte ens med en handduk eller sand. Det kommer bara att öka smärtan.

Tvätta området med saltvatten från ett område där du är säker på att det inte finns några rester av tentakler. Tvätta aldrig med färskvatten, urin, ammoniak eller vinäger, även om detta kan fungera för andra typer av maneter.

Ta bort eventuella rester av tentakler fästa på huden med en pincett eller liknande.

Använd is eller något annat kallt för att lindra smärtan i 5 till 15 minuter utan att gnugga, och undvik direkt hudkontakt med isen – lägg den i en plastpåse eller liknande.

Utsätt inte det drabbade området för solen eller annan värme.

Vissa geler och antihistaminer kan fungera som smärtstillande.

Om det finns sårskador ska det behandlas med antiseptika tre gånger om dagen tills såret är läkt.

Sök hjälp hos Röda Korset, närmaste vårdcentral, hos badvakten på stranden, akutmottagningen eller ring jourcentralen (112) för information om det finns symtom som illamående, kräkningar, yrsel, muskelkramper, huvudvärk, andningssvårigheter eller en allmän känsla av att vara sjuk.

Se upp för eventuella allergiska reaktioner som kan uppstå efter ett tag.

Hälsoråden kommer från Redpromar.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !