Miljonbedrägerier med aloe vera

Aloe Vera från Kanarieöarna har egenskaper som gör den högt värderad, men det är mycket fusk med felmärkning.

Aloe Vera

På riktigt eller inte?

Aloe vera och icke-kanariska aloe vera-produkter säljs i stor utsträckning av oärliga själar som om det vore den äkta varan för att få ett högre pris.

Ett projekt för att sätta stopp för fusk har startats av University of La Laguna och Teneriffas institut för teknik och förnybar energi, ITER.

Projektet har fått namnet Alecan, uppger ITER i ett pressmeddelande.

Syftet är att certifiera ursprunget till aloe vera och därigenom skydda den äkta produkten från förfalskningar.

Forskarna arbetar med att spåra det icke-organiska fingeravtrycket från kanariska växter och produkter med hjälp av ett nytt geokemiskt verktyg.

Så kallade naturliga strontiumisotoper och specifika organiska föreningar i de växter som odlas på Kanarieöarna undersöks för att se om de kan skapa ett fingeravtryck.

Den höga kvaliteten på aloe vera från Kanarieöarna är kopplad till skärgårdens klimat, och en vulkanisk jordmån som är mycket rik på mineraler, påpekas det.

Förfalskade aloe vera som påstås vara från Kanarieöarna säljs för över 21 miljoner euro årligen, enligt uppgifter från den kanariska regeringen.

Därför finns det ett behov av att skapa vetenskapliga protokoll för att spåra det geografiska ursprunget för både växter och produkter.

Alocan-projektet kommer att pågå i tre år och finansieras av Spaniens ministerium för vetenskap och innovation, EU:s nästa generationsfond och genom Spaniens plan för återhämtning, transformation och motståndskraft (PRTR).

ITER har arbetat med spårbarhet i jordbruksmat i fem år.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !