Las Palmas satsar på gågator

Fler gågator, mer användning av cykel och kollektivtrafik och mindre trafikstockningar är ledord för nästa mobilitetsplan för Las Palmas.

Gran Canaria_ Las Palmas_fotgjenger_gågate

Gågata i Las Palmas.

Dagens plan är från 2014 och kommunfullmäktige startar nu en process för att ta fram en ny "Plan för hållbar mobilitet" (PMUS).

Bland riktlinjerna för den nya planen finns fler gågator, som underlättar användningen av kollektivtrafik, cyklar och elfordon, och tar bort problemet med trafikstockningar i Julio Luengo-tunneln och Belén María.

Även egna pendlingsbussar för anställda i hamnen är också relevant.

41 åtgärder

Tanken är att 41 åtgärder som ska skapa en stad för fotgängare och kollektivtrafik ska etableras, skriver tidningen La Provincia som har pratat med kommunens mobilitetsråd, Eduardo Ramirez.

Nu har utformningen av planen lagts ut på anbud.

Utformningen förväntas ta minst två år då kommunen vill ha ett stort engagemang av medborgarna i processen.

Metroguagua är nyckeln

En ny superbusslinje under uppbyggnad, Metroguagua, är nyckeln i stadens nya infrastruktur för mobilitet.

Den kommer att ha en dedikerad körfält över staden från norr till söder, med en kapacitet på 151 passagerare per buss, och avgångar var fjärde minut.

I och med att Metroguagaua beslagtar ett körfält måste förändringar göras i vägnätet så att bussar och taxibilar som använder bussfiler idag enkelt kan ta sig igenom tung trafik även i framtiden.

Förändringar i människors rörelsemönster gör det också nödvändigt att öka bussfrekvensen till Alfredo Kraus Auditorium och stadsdelen Siete Palmas, heter det.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !