Rusch efter påskresor till Kanarieöarna

Boendesektorn på Kanarieöarna räknar med en rumsbeläggning på över 80 procent vid påsk.

Strand_Fly_gutt_mann

Det finns fortfarande möjligheter att ta sig till Kanarieöarna vid påsk.

Branschorganisationer för boendesektorn på Kanarieöarna rapporterade nyligen att rumsbeläggningen till påsk hade passerat 79 procent, och att en beläggning på över 80 procent förväntas.

Hotellbranschorganisationerna Ashotel och FEHT räknar dock med något lägre beläggning än förra påsken före covid-pandemin.

Fredagen den 24 mars hade Ashotel noterat en beläggning på 79 procent på Teneriffa och 82 procent på södra sidan av ön. På La Gomera var beläggningen upp till 80 procent.

Trenden de senaste åren är att många bokar sin semester närmare avresedatumet, speciellt spanjorer.

Två av tio norrmän planerar att ta ut påsklovet utomlands och Spanien är klart populärast (27 procent) före Sverige (13 procent) och Storbritannien (12 procent), enligt en undersökning av Virke Reise.

– Researrangörer rapporterar att många avgångar är fulla, men att det fortfarande går att ta sig till sol och värme eller storstäder under påsklovet, säger branschdirektör Audun Pettersen i Virke.

Siffrorna är hämtade från Virke Reisepuls, en undersökning om norrmäns semesterplaner 2023.

Bokningar till påsk visar att norrmän längtar efter både storstäder och sol, skriver flygbolaget Norwegian i ett pressmeddelande.

Av de tio populäraste resmålen från Oslo Gardermoen ligger fyra i Spanien, inklusive Las Palmas på Gran Canaria.

Canteras-stranden i Las Palmas på Gran Canaria är populär bland både fastboende och besökare under påsken. Arkivfoto: Canariajournalen

– I påsk är det både europeiska städer och destinationer på varmare breddgrader som lockar våra resenärer, säger Magnus Thome Maursund, kommersiell direktör på Norwegian, i pressmeddelandet.

Tio populäraste målen

Det här är de mest populära internationella destinationerna från Oslo Gardermoen med Norwegian vid påsk:

  1. London
  2. Alicante
  3. Málaga
  4. Berlin
  5. köpenhamn
  6. Stockholm
  7. Krakow
  8. budapest
  9. Barcelona
  10. Las Palmas

I skrivande stund finns det lediga platser på reguljärflyg till Gran Canaria, men priserna på flygbiljetter bekräftar att efterfrågan är stor. En mycket låg kronkurs jämfört med euron, i kombination med en våldsam inflation i Spanien, inte minst på Kanarieöarna, där hotellboendet har blivit 14 procent dyrare på ett år och restaurang- och matpriserna har stigit rejält, verkar inte att avsevärt bromsa lusten att resa.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !