64 greps för miljonbedrägeri i stor polisrazzia

Ett internationellt gäng bedragare som lurade till sig över fyra miljoner euro har gripits av polisen, två av dem på Teneriffa.

Svindel_Spania_penger

Illustrationsfoto

Bedragarna lurade företagschefer och institutionschefer, skriver polisen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Metoden som används kallas Business Email Compromise (BCE), och går ut på att bedragarna får tillgång till företags e-postkonton och kontoinnehavarens identitet för att lura företag. Företagsledare och chefer inom förvaltningar stod i fokus för svindlerierna.

Bedragarna fick tillgång till företagens och förvaltningarnas e-postmeddelanden, kundprofiler eller företagsprofilen och skickade e-postmeddelanden med bluffakturor som påstods vara försenade.

De misstänkta ledarna för den kriminella organisationen i Spanien har redan ställts inför en domare.

Dessa ska ha haft direktkontakt med personer i Nigeria, som utförde bedrägeriattackerna.

Intäkterna från bedrägeriet skickades till dessa personer, enligt polisen, som lyckades blockera 600 000 euro från att överföras.

Utredningen inleddes efter att ett spanskt företag anmält ett bedrägeri på 300 000 dollar för tjänster som påstås tillhandahållas av ett företag i Kongo.

Betalningen gick in på ett bankkonto som inte var kopplat till detta företag.

Personen som kontot var registrerat på hade även flera andra konton där det kommit in stora summor pengar från utlandet, upptäckte polisen.

79 personer vars bankkonton nåddes av utdelningen har utretts i detta fall.

De personer som rekryterades till detta fick två procent av beloppen i betalning.

Resten överfördes till andra gängmedlemmar.

28 av de misstänkta greps i Palma de Mallorca, tre på Ibiza, 17 i Valencia, fyra i Madrid, fem i Segovia, två i Aranda del Duero (Burgos), två i Zaragoza, två på Teneriffa och en i San Sebastián.

De gripna åtalas för organiserad brottslighet, bedrägeri, penningtvätt och dataintrång.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !