Här får Teneriffa 16 nya laddstationer för elbilar

Teneriffas öråd kommer att utöka nätet för laddning av elbilar med 16 nya stationer.

Kanariøyene_Tenerife_elbil_lading

Laddpunkt för elbilar.

Kostnaden för detta är drygt två miljoner euro, varav cirka en miljon kommer från EU:s "Next Generation"-fond genom Spaniens stödprogram för elfordon, Moves III, skriver örådet i ett pressmeddelande.

De nya laddstationerna kommer att finnas i kommunerna Arico, El Rosario, El Sauzal, Garachico, Granadilla de Abona, Guía de Isora, La Orotava, Puerto de la Cruz, San Juan de la Rambla, Santiago del Teide, två i Adeje , två i San Cristóbal de La Laguna, och två i Santa Cruz de Tenerife.

Örådets publika nätverk av laddstationer kommer att komplettera de som offentliga institutioner och privata företag har satt i drift på ön, visar pressmeddelandet.

Platserna har valts utifrån kriterier som allmänt ägande av mark, tillfartsvägar, synlighet, framkomlighet för fotgängare, bekvämlighet, säkerhet och närhet till tjänster för tertiärsektorn. Vidare turismintressen, erbjudanden i avlägsna områden, stöd för branta leder upp i de höga bergen, som kompletterar befintliga laddningsnätverk och enkelt underhåll, förklaras det.

Laddstationerna får systemen CHAdeMO och CCS Combo2 på 50 kilowatt.

Dessa ska vara kompatibla med laddningssystemen i de flesta elfordon på marknaden.

Ett standardbatteri i en elbil ska kunna laddas till 80 procent inom 50 minuter.

Ett ledningssystem för laddnätet ska finnas på plats.

Detta bör bli kompatibelt med andra laddningsnätverk på ön och på de andra Kanarieöarna för att göra det lättare för användarna.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no