–Vattenparken hänger på politikerna

Djur- och fågelparken Loro Parque på Teneriffa fyller 50 år i år. På Gran Canaria har dock företaget som byggt parken nästan misslyckats med sina planer på en gigantisk vattenpark.

Siam Park, Teneriffa.

Siam Park, Teneriffa.

I en intervju i tidningen Diario de Avisos uppger Wolfgang Kiessling, den tyske affärsmannen som startade och är president för Loro Parque, att han inte helt har gett upp vattenparken som skulle byggas i El Veril vid Playa del Inglés.

- Vattenparkens etablering kommer att bero på de politiker som vinner nästa val, säger han till tidningen, utan att utveckla frågan ytterligare.

Projektet har stött på en lång rad administrativa, miljömässiga och juridiska problem och är för närvarande kraftigt försenat och långt ifrån förverkligat.

Familjen Kiessling byggde tidigare ett stort vattenland på Teneriffa, Siam Park, som har varit i drift i många år. Vattenparken på Gran Canaria kommer att ha samma namn, och kommer att byggas på samma sätt.

Det var också många svårigheter som stod i vägen när Loro Parque, som öppnade den 17 december 1972, skulle byggas, enligt Kiessling.

Idag arbetar nästan 1 000 personer på Loro Parque, Siam Park, akvariet Poemas del Mar i Las Palmas, som är det senaste tillskottet i familjen Kiesslings portfölj på Kanarieöarna, och på Hotel Brunnellis, Hotel Botánico och på Loro Parque Foundation .

50 år på lördag

Med anledning av 50-årsjubileet invigdes en fladdermusgrotta i Loro Parque den 17 december.

Fladdermössen befinner sig bakom glasväggar i grottan, heter det i ett pressmeddelande.

Dessutom invigdes en fågelpark där besökare kan uppleva ekosystem från hela världen och vandra bland fåglarna, kallad Oceania.

Kick till djurskyddsaktivister

Kiessling har länge haft en önskan om att ha elefanter i djurparken, men det har han nu lagt åt sidan.

På frågan av Diario de Aviso varför svarar han att det beror på att han inte vill ha ännu fler aktivister mot företaget än vad de redan har.

Det är särskilt späckhuggaruppvisningarna och det faktum att späckhuggare hålls i bassänger i Loro Parque som djurskyddsaktivister har reagerat starkt emot.

Kiessling framhåller dock att alla djuren är väl omhändertagna. Han hävdar vidare i intervjun att aktivisterna är människor som har hittat ett sätt att försörja sig utan att göra något för djuren.

1994 skapades Loro Parque Foundation, påpekar han, och föreningen har enligt uppgift räddat 12 papegojarter, enligt Union for Conservation of Nature (IUCN).

Föreningen ska även ha spenderat 26 miljoner dollar på miljöprojekt, enligt Kiessling.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no