Tropikalisering hotar Kanarieöarnas turism

Klimatförändringar kan starta en tropikaliseringsprocess av Kanarieöarna som kan sätta turismen i fara, visar en ny vetenskaplig studie.

trekkfugler

Flyttfåglar och turister väljer ofta samma väg på hösten.

Stigande temperaturer kan göra Kanarieöarna mindre attraktiva för turister, kommer man fram till i studien som bland annat universitetet i La Laguna på Teneriffa har deltagit i.

Hotar ekonomin

Om turisterna inte dyker upp riskerar även Kanarieöarnas ekonomi att kollapsa då den är starkt beroende av turism.

Jordan Correa, forskare vid Cátedra Universitaria, Reducción del Riesgo de Desastres y Ciudades vid University of La Laguna, förklarar studien i en intervju i tidningen El Dia.

- Forskarnas studie av klimatkomfort visar att andra regioner i Europa kan ha ett gynnsammare klimat för turister än Kanarieöarna i framtiden, påpekar han.

Ett exempel som lyfts fram är att tyskar kan välja att stanna i landet om vintrarna blir mindre kalla snarare än att åka på solsemester till Kanarieöarna

1,3-2,5 grader varmare

Tropikaliseringen gör att klimatet på Kanarieöarna blir mer likt klimatet på Kap Verde. Temperaturen blir 1,3-2,5 grader högre år 2100, beroende på hur stora minskningar av utsläppen av växthusgaser som uppnås, framhålls det.

Det är speciellt nätterna som kommer att bli mer tropiska.

En tropisk natt är temperaturen över 20 grader. Om det överstiger 25 grader kallas det en ekvatorialnatt.

Kanarieöarna har i genomsnitt 25 tropiska nätter per år, enligt uppgifter för perioden 1981-2010 från det nationella meteorologiska institutet Aemet.

Klimatet förändras

De senaste åren har det funnits temperaturer som var otänkbara för några decennier sedan, påpekar studien.

Aemets meteorologiska station i Izaña på Teneriffa hade till exempel inga tropiska nätter förrän 1979. Nu är det ett återkommande fenomen.

Påverkar hälsan

Högre natttemperaturer kan ha en negativ effekt på hälsan, påpekar forskarna.

Det beror på att kroppen måste arbeta hårdare för att reglera temperaturen under nattsömnen, vilket ger sämre sömn och efterföljande koncentrationsproblem och andra eventuella hälsoproblem.

Högre luftfuktighet

Fuktigheten stiger också på grund av ökad avdunstning från marken när klimatet blir mer tropiskt. Avdunstningen gör att jorden tappar mycket mer fukt. Detta kan leda till en ökad ökenspridning.

Det betyder att det krävs mer vattentillförsel, och färskvatten är redan en bristvara på Kanarieöarna.

Förändring nederbörd

Den globala uppvärmningen kommer också att leda till förändringar i nederbörden, men forskarna påpekar att det i dagsläget inte finns en tillräckligt tydlig trend för att förutsäga hur förändringarna kommer att ta form.

- Hittills har det inte skett någon dramatisk nederbördsminskning på Kanarieöarna, framhålls det.

Klimatmodeller förutspår ändå att det kommer att bli mer intensiva regn och fler översvämningsepisoder på Kanarieöarna i framtiden.

Fler perioder av nederbörd har registrerats under sommaren, vilket var mycket ovanligt förr.

Ökad storm-risk

Klimatförändringarna har också försvagat den skyddande skölden mot tropiska stormar på Kanarieöarna.

Stormen Hermine i september, som ledde till nya nederbördsrekord, är ett exempel på detta, även om Hermine försvagades innan den träffade skärgården och inte längre definierades som en tropisk storm, utan ett kraftigt lågtryck.

Om stormen hade flyttat sig 100 kilometer längre norrut hade resultatet blivit värre, har meteorologer vid Aemet fastställt.

De senaste 15-20 åren har det varit fler tropiska stormar än tidigare som har närmat sig Kanarieöarna.

Bevisen på klimatförändringar är uppenbara, konstaterade rektorn vid University of La Laguna, Rosa Aguilar, under invigningen av ett forum med anledning av Världsdagen för kampen mot klimatförändringar, den 24 oktober.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Tags