Så ska fler ormar fångas

Myndigheterna på Kanarieöarna har kämpat i åratal för att stoppa spridningen av invasiva ormar i naturen på Gran Canaria. Nu lanseras en ny hemsida för samarbete med medborgarna.

Tiotusentals exemplar av kalifornisk kungssnok finns i det vilda idag efter att de första exemplaren rymt eller släppts ut i naturen i slutet av 1990-talet.

Fångst av ormarna har pågått sedan 2007, och hittills har över 14 000 fångats. Ungefär 5 200 av dessa fångades 2021 och hittills 2022.

Professionella ormfångare har länge samarbetat med boende och volontärer för att fånga ormar och nu kommer samarbetet att stärkas med de nya webbplatserna.

Det offentliga organet Gesplan organiserar ormfångsten och det är Gesplan som lanserar hemsidan för projektet "Stop culebra real", stopculebrareal.com.

I en separat deltagardel uppmanas invånarna att delta i ormjakten.

All information om skadorna ormar gör på naturen finns på hemsidan.

Den beskriver också vad som görs för att minska beståndet, och den vetenskapliga kunskapen om problemet.

Handledningar visar hur man använder den medföljande appen, hur man gör obduktioner på ormar, utbildningsmaterial för skolor och annan användbar information.

Interaktiva kartor visar var och hur många ormar som har fångats sedan 2009.

Ormarna är mycket skygga och är ofarliga för människor.

Ormarna (Lampropeltis californiae) livnär sig främst på skyddade ödlor i och orsakar därför stora skador på den biologiska mångfalden och balansen i naturen, enligt myndigheter och naturexperter.

Gran Canarias ödlor är kungssnokens favoritbyte. Video: Stopculebrareal

Möjligheten att stöta på en kungssnok i naturen på Gran Canaria är mikroskopisk, om du inte medvetet letar efter dem.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no