Så ska energikrisen locka turister till Kanarieöarna

Turismdepartementet på Kanarieöarna kommer att genomföra en kampanj under de kommande veckorna för att övertyga turister om att de kan spara el och gas genom att semestra på Kanarieöarna i vinter.

sparegris strand

Sol, bad och värme kan locka även den bästa spararen.

Kampanjen kommer att genomföras i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannien, Italien och Nederländerna.

Turismminister Yaiza Castilla uppger i ett pressmeddelande att Kanarieöarna är det idealiska resmålet för att fly från kylan, vårda hälsan och spara pengar under vintermånaderna.

En förväntad hög inflation de kommande månaderna och en högre prisnivå än på Kanarieöarna i många europeiska länder är också ett argument som framförs för att spara pengar genom att semestra på Kanarieöarna.

Särskild vikt läggs vid turister mellan 55 och 75 år med god ekonomi som kan ha en långtidsvistelse på Kanarieöarna, men kampanjen riktar sig även till andra turistsegment.

Långtidsturister stannar i genomsnitt 50 dagar på Kanarieöarna, anges det.

Endast 20 procent av dessa bokar paketresor. 73 procent bokar en plats på ett direktflyg på egen hand.

För närvarande är resebokningarna till Kanarieöarna i vinter 25 procent lägre än 2019, året innan covid-pandemin startade. Det råder stor osäkerhet om hur bra vintersäsong turistnäringen kommer att få.

Turistnäringen tror att det kommer att bli en bra vintersäsong, men inte lika bra som 2019, enligt uttalanden till pressen.

En faktor som spelar in är att turister har ändrat sina vanor efter pandemin, och bokar sina resor närmare avresedatumet än tidigare.

Flygbolagen har satt upp över 30 procent fler flygstolar till Kanarieöarna än vintern 2019, enligt turistministeriet, men det kan komma att justeras under de kommande månaderna.

Hög inflation, energikris, lågkonjunktur och högre kostnader kan få fler att avstå från att semestra på Kanarieöarna.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Tags