Specialbutiker för shoppingsugna

Du kan köpa antikviteter, skandinaviska produkter och många andra specialprodukter på Gran Canaria. Bara du vet vart du ska åka.

Denna andrahands- butik ligger i den södra delen av Avenida de Canarias, Vecindario. Foto: Canariajournalen

Några av oss längtar efter skandinaviska varor när vi är utomlands. 

Vissa livsmedelskedjor på Gran Canaria har tagit konsekvensen av detta och infört skandinaviska avdelningar i mathyllorna.

Inte billigt

Några av butikerna i Hiperdino, Spar och Supercor i turistområdena har sådana avdelningar.

Bland annat i Puerto de Mogán och Arguineguín. Också Carrefour på Atlantico Center i Vecindario, där det finns en separat avdelning med utländska livsmedel.

Importerad, skandinavisk mat på Kanarieöarna är inte särskilt billig.

Till exempel kan du förvänta dig att betala tre gånger mer för skandinavisk makrill i tomat än för en liknande spansk produkt, och de norska produkterna är inte bättre än spanska i varken kvalitet eller smak.

Norsk butik

I Arguineguín finns en norsk butik på marknaden som importerar mat från Norge och ett danskt bageri i Ancora-centret.

Du kan hitta ett norskt bageri i Puerto Rico största shoppingcenter. 

Kaviar och knäckebröd

På den vanliga inomhusmarknaden Mercado del Puerto i Las Palmas finns en butik som säljer skandinaviska specialiteter som fisk, räkor, såser och mycket mer.

Det innebär att det är möjligt att få kaviar, knäckebröd, brunost, tomatmakrill, norskt och svenskt kaffe och många andra skandinaviska livsmedel på Gran Canaria.

Svenska möbler

Den svenska möbelaffären Ikea ligger också på ön, i Telde kommun, precis utanför motorvägen GC-1, lite norr om flygplatsen, bredvid Alcampo, Leroy Merlin och McDonalds.

Förutom möbler och andra saker för hemmet har de några svenska matprodukter.

Telde är också det område på ön med flest möbelaffärer. 

Dansk butik

Danska interiör- och hushållsvaror:

Inte långt från Ikea i riktning mot Las Palmas längs motorvägen GC-1 ligger köpcentret Las Terrazas, där den danska interiörkedjan Jysk har öppnat en butik. 

Antikviteter

Du hittar antikviteter i Las Palmas, till exempel i området Mesa y Lopez och Triana. Den första söndagen i varje månad finns det också en antik marknad i Santa Catalinaparken. 

Loppmarknader

Andrahands-butiker finns i Las Palmas och Vecindario. Dessutom har den ideella hundorganisationen Tara en butik för begagnat i Arguineguín.

Loppmarknad hålls varje söndag på taket på busstationen San Telmo i Las Palmas och av Tara på torget i Arguineguín på lördagar.

ÖversättningThomas Nilsson.