Tejeda-dalen utnämns till Spaniens vackraste

Bergsstaden Tejeda på Gran Canaria, och den vackra alpina naturen runtomkring, har röstats fram bland den spanska nätportalen Toprurals användare som det vackraste naturområdet i Spanien bland 19 andra spanska orter. 

Tejeda har valts till Nummer 1 bland Spaniens "Sju mest Natursköna Underverk". Skribentens fru Terri Casella på besök på en utsiktplats med emblematiska bergstoppen Roque Noble och bergsstaden Tejeda i bakgrunden. Foto: Björn Ulfsson

19 andra turistorter deltog i omröstningen, där fler än 35000 användare röstade för att få fram Spaniens "Sju Naturunderverk".

Etta bland sju fantastiska Naturliga Underverk

Tejeda kom först bland de sju orter som röstades fram av portalen Toprural.

De andra orterna bland de sju naturskönaste blev Setenil (Cádiz), Frigiliana (Málaga), Hervas (Caceres), Siguenza (Guadalajara), Morella (Castellón) och Ochagavía (Navarra).

Populär sommardestination för Madridbor 

Utnämningen kommer att bidra till att sätta Tejeda, och därmed Gran Canarias inre delar, mer på kartan bland spanska turister på ön.

Spanjorer, till skillnad från Sandinaver, åker gröna till Gran Canaria på sommaren för att undfly den kraftiga hettan på fastlandet.

Gran Canaria är tex mycket populärt bland Madrid-bor, som inte alltid åker för att uppleva sol och bad, utan även uppskattar öns andra värden. 

Slår ett slag för mat- och ruralturismen på GC

Borgmästaren i Tejeda, Francisco Perera, säger att utmärkelsen är "en fin möjlighet att marknadsföra Tejeda som en destination för ruralturism, mat-turism och natur-turism".

Tejeda har länge varit en destination för finsmakare på ön, men besökarantalet är för lågt för att restauranger och annan service har kunnat utvecklas nämnvärt.

Utmärkelsen kan förhoppningsvis bidra till ge en mer jämn ström besökare under hela året. 

Kan locka solbadare till bergen

Enligt borgmästare Perera kan utmärkelsen även bidra till att locka gäster som normalt bara är intresserade av sol och bad, till att även lägga in en tur till bergsområdena under semestern.

En officiell utmärkelse som denna gör att även turister i "mittfåran" blir intresserade av ett besök, menar Perera.

Mest fotogeniska området på hela ön

Red: Anm: Vi på Canariajournalen kan varmt rekommendera Tejeda. Vandringen och naturupplevelserna i området är svåra att slå.

Roque Noble och Roque Bentayga, de två mest emblematiska bergstopparna på hela Gran Canaria, ligger båda i eller i anslutning till dalen, och är lätta att nå med bil.

Området erbjuder de bästa möjligheterna till naturfoto.

Fotoentusiaster kan uppleva ljusets skiftningar från gryning till solnedgång.

Ständigt föränderligt landskap

Ingen dag är den andra lik i Tejeda. Även regniga och blåsiga dagar kan ge dramatiska fotomöjligheter, med drivande moln och dimområden som rör sig snabbt förbi bergstopparna och ger intrycket av ett ständigt föränderligt landskap.  

Fotoentusiaster skulle kunna tillbringa veckor i Tejeda-dalen, och aldrig bli uttråkade!

Tags