Lavan gör La Palma allt större

Ett lavaflöde nådde Playa los Guierres sydväst om kanarieön La Palma på onsdagskvällen och fyllde havet med lava.

Här strömmar flytande och glödande het lava ned i havet vid La Palma. Foto: UME

Den 28 september, 11 dagar efter att vulkanutbrottet startade i bergskedjan Cumbre Vieja, nådde det första lavaflödet kusten lite norr om Playa Los Guierres.

Där har lavan fyllt och bildat en ny udde som sträcker sig cirka en halv kilometer från kusten, och är cirka en kilometer lång.

Efter några dagar av nästan stagnation började lavafronten krypa vidare söderut igen på onsdagen.

Nu fylls det också lava i havet.

Det gör att La Palmas landområde kan växa ytterligare.

Tecken på att vulkanutbrottet har avtagit något tidigare i veckan räcker inte för att fastställa att vulkanutbrottet närmar sig sitt slut, sa talesmän för säkerhetskommittén i Pevolca vid en presskonferens idag. Pevolca är en speciell plan för att skydda dess invånare.

En minskning över veckor i gasutsläpp och jordbävningar samt andra parametrar måste registreras för att detta ska kunna fastställas.

Seismologen Itahiza Domínguez från det nationella, geologiska institutet IGN, påpekar att en ny ökning av jordbävningar som registreras i dag kan tyda på en ny uppblossning av vulkanisk aktivitet, men att det är för tidigt att dra slutsatser även om detta.

Dessutom har det skett en ökning av utsläppen av svaveldioxid som sedan i tisdags varit uppe i 31 000-43 000 ton per dag.

Skadestatus

Ett område på 10 kvadratkilometer täcktes av lava i går morse, enligt de senaste siffrorna från den satellitbaserade tjänsten Copernicus.

2605 byggnader och andra strukturer har totalförstörts, och cirka 100 andra har delvis förstörts. Närmare 1 200 av dessa är bostäder, enligt örådet, som hämtar uppgifter från bostadsregistret.

Cirka 65 kilometer av vägar och gator förstördes.

2,9 kvadratkilometer jordbruk har förstörts av lavan: 1,6 kvadratkilometer är bananplantager, 60 hektar är vingårdar och 25 hektar är avokadoplantager.

Askan har också gjort stora mängder bananer osäljbara, och förstört druvor, men Jordbruksdepartementet har idag beställt ett tillfälligt undantag från marknadsnormen för askskadade bananer.

Omkring 7 500 personer har evakuerats sedan allt började.

Arbetslösheten har stigit i La Palma till följd av utbrottet.

Vulkanutbrottet startade den 19 september på 900 meters höjd i bergskedjan Cumbre Vieja sydväst om La Palma. Lavaflödena går västerut mot kusten.

Översättning: Thomas Nilssonthomas.nilsson@canariajournalen.no

Vulkanutbruddet i bilder dag for dag

Bildeserie 1, fra vulkanutbruddet på La Palma, 19 sept.-18. okt. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet på La Palma, 19. okt.-19. nov. 

Temaside om vulkanutbruddet

La Palma, den grønneste kanariøya