Vattenreservoarerna på Gran Canaria har fyllts på med 2,4 miljoner kubikmeter vatten

Regnet på fredag ​​och söndag på Gran Canaria har gett 2,4 miljoner kubikmeter extra i dammarna på Gran Canaria, men i söder ligger dammarna fortfarande bara på 17 procent av sin kapacitet efter flera års torka.

Vattenfall i Los Azuelos i Mogan kommun söder om Gran Canaria söndag 25 februari. En sällsynt syn. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Det mesta vattnet har kommit till dammen i La Aldea väster på ön: 1,6 miljoner kubikmeter, tillräckligt för att bevattna jordbruket i sju månader, rapporterar örådet på Gran Canaria i ett pressmeddelande.

500 000 kubikmeter i Las Ninas

Söder på ön, där det är vattenkris efter flera års torka, har dammarna fått cirka en miljon kubikmeter i påfyllning.
Las Ninas dammen fick mest : Här har det kommit 500 000 kubikmeter.

Chira-dammen har fått 180 000 kubikmeter och är nu på tio procent av sin kapacitet. Soria-dammen har fått 100 000 kubikmeter.

Mulato-dammen har fått 25 000, Gambuesa dammen 17 000, Candelaria dammen 10 000 och Ayagaures Dam har inte fått något.

Fortfarande inte tillräckligt med vatten

Påfyllningen i söder är dock inte tillräckligt för mer än två och en halv månads bevattning av gårdarna. Vattenreserverna har ökat från 15 till 17 procent totalt i alla dammar som ägs och förvaltas av örådet.

Det är därför nödvändigt att fortsätta att transportera vatten med tankfartyg till södra sidan för att ge jordbruket vad de behöver, enligt örådet. Vattennivåerna i dammarna kan dock stiga något ytterligare idad eftersom vattnet fortsätter att strömma ner genom ravinerna idag.

På onsdag och fredag ​​förväntas nya nederbördsfronter från väst, och örådet hoppas att dessa kommer att ge mer påfyllning än de två senaste nederbördsfronterna.

2017 var ett år med extremt låg nederbörd på Kanarieöarna. Hittills år 2018 har det kommit dubbelt så mycket som normalt, och särskilt mycket på öns norra sida.

Tags