Vattenreservoarerna på södra Gran Canaria är nästan tomma

Vattennivåerna i offentligt ägda reservoarer på Gran Canaria har sjunkit till en nivå som närmar sig den lägsta sedan millennieskiftet.

Soria-dammen har varit i det närmaste tom i två år nu.

För närvarande håller de sju dammar som ägs av örådet en nivå av 2,4 miljoner kubikmeter vatten, endast åtta procent av full kapacitet. Den lägsta nivån som någonsin registrerats sedan år 2000 är sex procent i februari 2001.

Något bättre är läget för vattenreservoarerna norr på Gran Canaria och i La Aldea i väst, som till största delen är privatägda. Det finns dammar på den södra sidan av ön som råkat värst ut för torka i tre år i rad med praktiskt taget inget regn alls.

Från 1 till 16 procent

Ayagaures-dammen är nere i två procent, Fataga-dammen ligger på fyra procent och Chira-dammen på 16 procent.

Den enorma Soria dammen, med en teoretisk kapacitet på cirka 32 miljoner kubikmeter, har varit i det närmaste tom i två år med endast en procent av den maximala vattennivå som registrerats genom historien.

Det hände i 2011, när det var upp till 12,9 miljoner kubikmeter i reservoaren. Soria-dammen har aldrig varit i närheten av vad den verkligen kan ta emot, så i praktiken opererar dammen på betydligt lgre kapacitet än den teoretiska.  

Alla utom Fataga dammen har haft en nedgång i vattennivåerna på vintern de första två månaderna.

Vattenpriserna stiger

Situationen innebär att priset på vatten som används inom jordbruket är på väg att stiga i södra kommuner, San Bartolomé de Tirajana och Mogán, vilket i sin tur kan leda till högre priser på frukt, grönsaker och rotfrukter.

År 2011 fanns det 44 miljoner kubikmeter vatten i offentliga och privata vattenreservoarer, och flera av dem tär fortfarande på detta vatten som föll det året. De senaste undersökningarna visar att det nu endast finns cirka sex miljoner kubikmeter vatten totalt.

Under det senaste året har de offentliga vattenreserverna minskat med 7,8 miljoner kubikmeter.

Om det inte kommer någon nederbörd under de kommande månaderna, så lär vattennivån i reservoarerna falla till den lägsta nivån på flera decennier denna sommar, enligt vattenverket på Gran Canaria.
På norra sidan av ön har alla dammar samlat vatten under de senaste två vintrar. Endast två av de dammarna i norr Candelaria (23 procent) och El Vaquero (62 procent) är privatägda.

Fluktuerande vattenpriser

Timpriset för vattenförsörjning för jordbruket som vattenverket opererar på, vilket innebär en volym på 36 kubikmeter, är vanligtvis från 10 till 20 euro beroende på vattenkvaliteten, det vill säga om det kommer från reningsverk, avsaltningsanläggningar eller reservoarer.

På vissa ställen är det nu redan uppe i 30 euro, och kan vara ännu högre mot sommaren.

Tags