Minus 14,5 grader på Teneriffas högsta punkt i januari

Januari var kallare än vanligt på Kanarieöarna. Vid den övre stationen till linbanan på berget Teide, Teneriffa, blev den lägsta januari temperaturen registrerad: Minus 14,5 grader.

Bilden visar avvikelser (se färgskala) i temperatur (topp) och nederbörd på Kanarieöarna i januari jämfört med det normala.

Väderinstitutet Aemet publicerade under torsdagen väderrapporteringen för Kanarieöarna i januari. Aemet skriver att det var kallare än normalt i nästan 60 procent av öområdena.

Det omfattar en stor del av Lanzarote, nästan hela Gran Canaria, den västra delen av Teneriffa,  nordost och sydost på La Palma och stora delar av La Gomera och El Hierro.

Jämfört med referensåren 1981-2010 uppgick temperaturerna på Kanarieöarna till 0,5 grader kallare än  normalt.

Den högsta temperaturen, 28 grader, mättes den 2, 10 och 11 januari i Mogán sydväst på Gran Canaria, liksom i Tacoronte, Güímar och Granadilla de Abona.

På toppen av gondolbanan uppe på Teidebergen i Teneriffa, Spaniens högsta berg, mättes dent minus 14,5 grader i januari.

Kanarieöarnas nordliga sida fick 300 mm nederbörd i januari. I söder och väster kom det bara 1 millimeter.

Den sista veckan i januari drabbade en storm av snö och hagel bergskedjorna Gran Canaria, Teneriffa och La Palma, liknande väder som det har varit onsdag och torsdag denna vecka.

Den sista delen av december var också kall på Kanarieöarna, vilket gjorde att december var den enda månaden som var kallare än vanligt år 2017 - varannan månad var det varmare än normalt och det kom endast 25-50 procent så mycket regn som normalt .

Tags