Kanarieöarna hade en varm, torr och väldigt dammig februari månad

Årets februari var den torraste sedan februari 2012 på Kanarieöarna;  temperaturen var 0,5 grader högre än normalt för månaden, och det var tre gånger så mycket sanddamm i luften som normalt, visar månadsrapporten från väderinstitutet Aemet.

Illustrationen visar sanddammsimulering från calimamodellen Skyron 28 februari. Ill: Skyron/Canariajournalen

Det har inte varit så mycket sanddyn från Sahara i luften i februari sedan 1988. Detta är ett väderfenomen kallat calima när det finns mycket sandpartiklar i luften.

Sedan mätningarna startade 1974 var detta den näst mest sandiga februari månad som registrerats.

Se Canariajournalens filmsnutt av en biltur i tjock calima i mars 2018.

Klicka här för att se calima bilder

Vid damm-mätningsstationen Playa del Inglés var det månatliga genomsnittet av partiklar upp till 2,5 mikron i diameter (PM2,5) 19 mikrogram per kubikmeter luft i februari.

Under de senaste fem åren har PM 2,5 mätningar varit så höga bara fem gånger och det högsta värdet under denna femårsperiod har varit 26 mikrogram. I januari var det 20, och i september 2018 var det 19.

Det rekommenderade gränsvärdet för PM2.5 från Världshälsoorganisationen är 10 mikrogram per kubikmeter luft på årsbasis och 25 i dagligt genomsnitt.

PM10 var månadsvärdet på 77 mikrogram och det är det högsta mätvärdet som har gjorts under de senaste fem åren.

Det rekommenderade årliga gränsvärdet för PM10 är 20 mikrogram och för det dagliga värdet 50 mikrogram.

Läs mer om väderfenomenet Calima längre ner i artikeln.

Varmaste sedan 1994 i PájaraI Pájara i Fuerteventura var det den hetaste februari sedan 1994 och i Alajeró på La Gomera den varmaste sedan 2002.

Flera platser var de varmaste sedan 2009: Det handlar om Tijarafe på La Palma; Las Mercedes på Teneriffa; San Bartolomé de Tirajana och La Aldea de San Nicolás på Gran Canaria.

En medeltemperatur på 18-20 grader registrerades i de östra Kanarieöarnas kustområden och kustområden i söder på de västra Kanarieöarna.

I inlanden var temperaturen 12-16 grader, och i de höga bergen av 0-10 grader.

Två värmeperioder

11-14 februari var det en värmebölja, den längsta för februari sedan 2004. Då kom temperaturen upp i över 30 grader i Sabinosa (31,7), Tazacorte och La Aldea de San Nicolás, och det var  tropiska nätter på platser som Agaete, Mogán, Tacorón, San Bartolomé de Tirajana, San Sebastián de La Gomera och Valverde.

En ny värmebölja kom 22-24 februari, med temperaturer över 30 grader i La Aldea de San Nicolás (31,9) och Sabinosa.

Det registrerades också en temperatur så låg som minus 9,6 vid 3550 meters höjd på toppen av gondolen på Teideberget, Teneriffa den 15 februari och minus 5 grader under dagen i Izaña, som också ligger på Teideberget.

Havstemperaturen var 0,5 grader lägre än i januari och 0,2 grader under normala för februari.

En tredjedel av normal nederbörd

Det kom bara 25-35 procent så mycket regn som normalt i februari. Den första nederbörden kom med kallfronten Helena den 1 februari, men regnen var spridda. I Anaga kom det 45 millimeter, och det var mycket regn även i Arucas.

På en höjd av mer än 2300 meter kom snö, totalt 21 mm, vilket är normala kvantiteter.

På norra kusten av Teneriffa föll det över 50 millimeter nederbörd under andra regnperioden. I den tredje kom över 30 millimeter i Las Mercedes och nästan 15 i Teror.

14 februari blåste vinden upp i orkan i byarna i Sabinosa. Bortsett från detta var det relativt lite vind i februari.

Sanddisfenomenet "Calima" på Kanarieöarna

I genomsnitt får vi 20 calimaer per år på Kanarieöarna med varaktighet från en dag till över en vecka.

Calima är ett unikt väderfenomen där den varma och torra östanvinden blåser från Afrika över Atlanten och tar sand damm från Sahara. Detta gör att temperaturen i Kanarieöarna ofta, men inte alltid, kommer att vara mycket hög.

Sand damm gör sikten kan vara dålig, och dammet lägger sig överallt. Det kan också ge hälsoproblem och vara farligt för människor med andningsproblem.

Ofta är det varmare ju högre du kommer under en Calima.

Högtryck långt norrut och lågtryck i söder

Väderfenomenet Calima kan uppstå när subtropiska högtrycksområden ligger långt norrut, och när det är lågtryck söder om Kanarieöarna. Ibland kommer nederbörd samtidigt med calimaen, men det händer mycket sällan.

Ny forskning om väderförhållanden, som genomförts av astrofysiska institutet på Kanarieöarna, IAC, har avslöjat att Calima inträffar efter att det har varit perioder av fukt och regn i ett geografiskt område som sträcker sig österut från Atlanten till Röda havet.

Ungefär två månader efter vätning påbörjas förflyttningen av sanddamm som blåser mot Kanarieöarna.

Insekter, bakterier och virus

Calimas tar inte bara med sig sand, men även bakterier, virus, svampar, insekter, sporer och små marina organismer. Experterna har räknat fram att över 150 typer av bakterier finns i Calima-dammet, varav en del kan försämra hälsan.

Ibland, när det är stora insektsangrepp där sanden kommer ifrån, kommer det med insekter, såsom gräshoppor.

Detta bör man göra under kraftig Calima

När calimaen blir riktigt dåligt, tenderar sjukvården på Kanarieöarna att rekommendera att undvika fysisk aktivitet utomhus, hålla sig inne med dörrar och fönster stängda, och dricka mycket vatten.

Under en Calima finns en ökad risk för infektioner i andningsapparaten. Barn och personer med dålig hälsa är mer sårbara.

Ofta en torr mun och halsont och öar under kraftig Calima

Man  kan också få konstig smak i munnen, och starkare slem utveckling i näsa och svalg än vanligt.

Calimaråd från regeringen på Kanarieöarna

Drick mer vatten än vanligt, oavsett hur fysiskt aktiv du är, och drick innan du känner dig törstig. Detta är särskilt viktigt för äldre och kroniskt sjuka, som ska dricka vatten minst en gång i timmen för att inte torka ut.

Håll dig borta från koffeinhaltiga drycker, alkohol och drycker med massor av socker.

Ät inte tunga måltider eller färdiglagade livsmedel, såsom sallader med dressing. Ät massor av färsk frukt och grönsaker, som tvättas först.

De som löper störst risk rekommenderas att stanna inomhus på mycket varma dagar. Alla andra rekommenderas att hålla sig borta från direkt solljus mellan 12 och 16 dagen, och att sola med stor omsorg och med andra.

Mer calimaer sedan 1980-talet

Enligt AEMET har frekvensen och intensiteten av calimaer Kanarieöarna på vintern ökat sedan 1980-talet.

Förklaringen tycks vara att så kallade anti-cykloner på Azorerna har flyttat österut, vilket har lett till en fördubbling i intensitet och frekvens av Calima i det subtropiska området i östra delen av Nordatlanten, där Kanarieöarna ligger.

Förändringen i Azorernas antocykloner ökar intensiteten och frekvensen av vindar i Väst-Sahara och Mauritanien. 

Tags