Ökad smitta skärper coronarestriktionerna

På Lanzarote skärps nu Coronarestriktionerna på grund av kraftigt ökad smitta och detsamma kan inom kort gälla även Gran Canaria.

Lanzarotes Coronarestriktioner skärps och detsamma kan vänta Gran Canaria. Illustration: Pixabay

Utegångsförbudet utökas till att gälla klockan 22.00-06.00 på Lanzarote, och resor till och från ön  begränsas.

För Gran Canaria skjuts nivå 3-bedömningen till lördag. Lanzarote går från nivå 2 (gul) till 3 (röd) i Kanarieöarnas riskbedömning för covid-19 från fredagen den 15 januari.

Anledningen till förändringen är ett ökat infektionstryck på ön.

Den 14 december registrerades 328 nya infektionsfall per 100 000 invånare i Lanzarote under de senaste 7 dagarna och 441 under de senaste 14 dagarna.

På Gran Canaria har 152 infektionsfall per 100 000 invånare registrerats under de senaste 14 dagarna och 87 under de senaste 7 dagarna. Lanzarote och Gran Canaria gick upp till nivå 2 den 11 januari.

Teneriffa är redan på nivå 3, men det kommer att övervägas på lördag om ön kommer att gå ner till nivå 2.

La Gomera gå ner från nivå 2 till 1 (grön). Teneriffa är nere i 139 fall i ett 14-dagarsperspektiv och 58 i ett sju dagars perspektiv, efter att ha varit mycket högre under lång tid.

Fuerteventura går från nivå 1 till 2 den 15 januari . Där är det 169 respektive 109 registrerade fall per 100 000 invånare under 14 respektive 7 dagar.

La Palma och El Hierro ligger kvar på nivå 1.

Andra begränsningar för nivå 3 inkluderar att högst sex personer får samlas. Endast personer som bor tillsammans under samma tak får vara tillsammans i grupper, både offentligt och privat. Bedömningen av risknivåerna för de olika Kanarieöarna görs en gång i veckan.

Veckans beslut meddelades på torsdagen. De nya åtgärderna på Lanzarote gäller från midnatt den 15 januari och de kommande 14 dagarna.

  • Det avråds från att resa mellan kommunerna på ön, liksom från de övriga Kanarieöarna till Lanzarote, och vice versa.
  • Alla cateringaktiviteter är förbjudna, förutom hämtning av mat och leverans vid dörren. Bufféer och bardiskar är inte tillåtna. Maximalt fyra personer får sitta vid varje bord i restauranger och det måste vara ett avstånd på två meter mellan borden.
  • Dans och underhållning på nattklubbarna är förbjudet. Restauranger får ha högst hälften så många gäster som de har kapacitet för och inomhus en tredjedel av kapaciteten.
  • I ett köpcentrum är högst en tredjedel av full kapacitet tillåten.
  • Det är inte tillåtet att samlas i utrymmen, som används för att gå mellan olika lokaler. Parkeringsplatser vid köpcentret får  ha högst hälften av de bilar de har kapacitet för.
  • Alla sportaktiviteter är förbjudna, förutom enskilda utomhusaktiviteter.
  • Alla större evenemang är förbjudna, inklusive marknader, mässor och festivaler.
  • Invånare på vårdhem och vårdhem ska vara i stillhet och besök är förbjudna, utom i mycket allvarliga fall. Detta gäller även besök av patienter som är på sjukhus.
  • Kollektivtrafiken reduceras till maximalt halva kapaciteten.

Enligt myndigheterna får turister fortfarande resa till Lanzarote, förutsatt att de följer reglerna för koronatestning, hälsodeklaration och personlig hygien. Bedömningen av vilken risknivå de olika öarna ska vara baseras på infektionsantalet de senaste 14 dagarna, andelen PCR-test som är positiva, bördan för sjukhus och andra faktorer.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no