Palmitos döms för olagligt byggande av populärt delfinarium på Gran Canaria

Ett populärt delfinarium i nöjesparken Palmitos Park på södra Gran Canaria, som invigdes 2010 efter att bygglovet beviljades 2007, dömdes i den regionala domstolen i Las Palmas för att vara olagligt byggd.

Delfinariet i Palmitos Park. Foto: Hugo Ryvik

Enligt domen är det byggt utan nödvändiga tillstånd och i ett skyddat naturområde. Delfinariet ska därmed stå mot strid med allmänna planen i San Bartolomé de Tirajana kommun.

Beläget i skyddat området

Anläggningen, som är en av de tio största i Europa, ligger i en skyddad del av den naturliga parken Pilancones. Den täcker en yta på 3000 kvadratmeter och har tre sammankopplade pooler och en läktare.
Byggandet av delfinariet startade efter att en stor skogsbrand i 2007 förstörde en del av Palmitos Park. Tre dagar innan branden började, skall ägaren, Aspro Parks, ha bett San Bartolome de Tirajana kommun om tillstånd för de arbeten som redan var i gång.

Legaliserat 2013

Domen annulerar en legalisering av anläggningen som gavs 2013, då det fick status av örådet på Gran Canaria som en anläggning av strategisk betydelse och fick godkännande i enlighet med den territoriella projekt åtgärden (PAT).

Denna statusförklaring är ett instrument som är reserverad för åtgärder med stort allmänt interesse. Samma år fick parken en turistutmärkelse från örådet på Gran Canaria.

I domen påpekas att godkännander är  i strid med bestämmelserna i den övergripande planen (PGO) i kommunen, som trädde i kraft 2007. Det verkar som om den offentliga förvaltningsapparaten bröt mot lagen "i flera viktiga aspekter" när godkännandet beviljades.

Slapp att utföra miljöbedömning

Cotmac, Kanarieöarnas kommission för planering och miljö skall i januari 2013 ha gett projektet ett undantag från miljöbedömning, något som domstolen har påpekat att det inte fanns några motiv för.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen. Det skall finnas ett kanariskt företag som stämt parken, enligt tidningen Canarias Ahora.

Se bildeserie fra Palmitos Park