Presidenten tror att Risco Caído på Gran Canaria blir med på UNESCOs världsarvslista i juli

Presidenten  för örådet på Gran Canaria, Antonio Morales, tror att Risco Caído kommer att kvala in på UNESCOs världsarvslista i juli.

Risco Caído är kandidat till UNESCOs världsarvslista. Processen startade i januari 2016. Processen startade i januari 2016. Vid bildens horisont ses de naturliga monumenten Roque Bentayga och Roque Nublo. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Risco Caído är känd för en unik grotta med kuperade tak och hällristningar. Denna grotta har fungerat som ett tempel och astronomiskt observatorium för ursprungsbefolkningen och spelat en viktig roll under sommarsolståndet och vintersolståndet.

I många fall används sådana arkitektoniska strukturer, huvudsakligen konstgjorda grottor, för ritualer och som astronomiska markörer för att följa tidens gång.

De kan bara förklaras av behovet att de inhemska människorna måste ha lärt sig mäta tiden tidigt och att känna till de olika årstiderna, enligt arkeologer och historiker.

Det nominerade området ligger i det bergiga, centrala området på Gran Canaria i en region som sträcker sig över kommunerna Artenara, Agaete, Gáldar och Tejeda, och ingår i vulkaniska kraterområdet "Caldera de Tejeda" och utgör en betydande del av Tamadabas naturreservat.

I Tamadaba-reservatet är "Parajes de Tirma", en annan av de heliga platserna för de gamla utinvånarna på ön, och "Guayedra", residenset för Fernando de Guanarteme, den sista av öns kungar.

Alla nödvändiga processer för att få detta unika arkeologiska arv på västra Gran Canaria erkänt, fullbordade, sade örådet i ett tillkännagivande till pressen på lördag.

I november besökte UNESCO-företrädare området och utvärderingen pågår nu i Paris.

Morales betonar att det ännu inte har bekräftats att Risco Caído kommer att få världsarvstatus.

Det finns tre platser på Kanarieöarna som finns på världsarvslistan idag: Teide National Park,  San Cristóbal de Laguna på Teneriffa och Garajonay National Park på La Palma.

Tags