Kanarieöarnas bäst bevarade mumie är 850 år gammal

Åldern på Kanarieöarnas bäst bevarade mumie har nyligen fastslagits med kol 14-metoden: Kroppen är 850 år gammal.

Denna välbevarade mumie av en urmänniska på Teneriffa är 850 år gammal. Foto: MAN

Mumien har varit utställd sedan 2015 på Arkeologiska Museet på Teneriffa (MAN) och är en av nästan 1000 mummier som hittadesi en grotta i Barranco de Herques på Teneriffa år 1793.

Det är dock först nu som en säker åldersbestämning gjorts, med en noggrannhet på 30 år. Två vävnadsprover från axeldelen togs och åldersbestämdes.

Mumien är långt ifrån den äldsta av de guanche-mummier som hittats, men det är helt klart den bäst bevarade.
Därför har den rest runt och visats upp på ett antal museer för att att demonstrera ursprungsbefolkningens kunskap om mumifiering.

Inte äldst

Den äldsta guanchemumien hittades i Barranco del Infierno (Helvetets Dal) i Adeje, och är dubbelt så gammal som den här.

Guancherna hade sitt eget namn för mumifiering av mänskliga kroppar: mirlado.

Framträdande position i samhället

Mumien, som nu är åldersbestämd, är en man med afrikanska anletsdrag och som avled i ålder mellan 35 och 40 år.  Han är 1,62 meter lång.

Alla tänderna är intakta och utan slitage eller skador, vilket tyder på en bra diet. Händerna visar inget tecken på att mannen har utfört hårt, fysiskt arbete.
Detta och det faktum att kroppen gick igenom en högkvalitativ mumifieringsprocess innebär att forskarna tror att han hade en framträdande position i samhället.

MAN sammanfattar all information om mumien i tre artiklar som publicerats i en bulletin.