Fornlämningar i Santa Lucia har fått status som kulturintresse

La Fortaleza de Tirajana, en klippformation med grottor och lämningar efter ursprungsbefolkningen i Santa Lucia de Tirajana på Gran Canaria, har utsetts till kulturarv (BIC) av regeringen på Kanarieöarna.

Toppen av La Fortaleza Grande sett ur ett fågelperspektiv. På platån på toppen lär ursprungsbefolkningen ha utfört andliga aktiviteter. Foto: Santa Lucia kommun

Detta är en av de mest relevanta exempel på den för-spanska tiden på Gran Canaria, med en stor mängd fornlämningar och ett brett utbud av kulturella uttryck, av vilka några är unika, nämns i det dokument som bekräftar utnämningen.

Tre bergstoppar

La Fortaleza ( "fortet") består av tre branta bergstoppar i basalt i Tirajana-ravinen, 500 meter över havet. La Fortaleza Grande är den mest kända och mest intressanta är kulturminnes-synpunkt. 

BIC status innebär maximalt skydd för området. År 2015 öppnade ett nytt museum i La Fortaleza Grande, och under de senaste månaderna har det kommit nya, intressanta arkeologiska fynd i området.

Bland annat fann man  resterna av bosättningar och gravfält, och forskarna tror att den inhemska befolkningen var inblandad i andliga aktiviteter på toppen av berget - det kan ha varit Gran Canarias första tempel.

Slutstriden kan ha varit på La Fortaleza

Mot slutet av 1400-talet lär den sista av striderna mellan den inhemska befolkningen och de spanska erövrarna ha skett i Ansite eller Titan, som platsen är också kallas, enligt ett etnografiskt reportage. Det ska dick inte ha funnit konkreta bevis för detta.

En myt säger att det att de sista två ledarna bland Gran Canarias aboriginer gjorde motstånd till slutet på La Fortaleza, varefter de båda kastade sig ned i avgrunden hand i hand.