Turisthatet kan slå till även på Kanarieöarna

Hittills har Kanarieöarna blivit förskonade från turisthatet som har blossat upp på Balearerna och i Barcelona och Katalonien, men det finns tendenser till missnöje i Las Palmas och på Lanzarote.

Buller från nattfestande turister kan uppröra lokalbefolkningen. Foto: Pixabay

Från Barcelona rapporteras det i pressen om uppskurna cykeldäck och attacker på en turistbuss.

Tidningen El Mundo skrev för tre dagar sedan om turismsfobi längs kusterna på Balearerna, där Mallorca, Menorca och Ibiza ligger, med rapporter om fysiska attacker och demonstrationer mot turister.

La Vanguardia skriver om missnöje med fulla turister som påstås onanera offentligt och duschar nakna på balkongerna på Mallorca.

Sådana trender  för närvarande inte på Kanarieöarna, men på Lanzarote och längst stränderna Canteras och Guanarteme i Las Palmas har invånarna börjat mumla.

Fester irriterande

Irritationen kommer först och främst eftersom livskvaliteten hos invånarna störs av nattälskande turister.

På vissa ställen drivs även boende från bostadsmarknaden på grund av stigande priser och brist på fasta bostäder, eftersom det är betydligt mer lönsamt att hyra ut till turister.

Varnar

På Kanarieöarna är det inte lika stor festmiljö för turister som på Balearerna, säger Santiago de Armas, handelsdepartementets president i Gran Canarias turistavdelning, i en artikel i tidningen La Provincia.

Han varnar dock att detta inte betyder att fientlighet mot turister inte kan förekomma på Kanarieöarna, och rekommenderar att det kontrolleras.

Sociologen Juan del Rio anser att det är nödvändigt att analysera situationen innan vandalism bryts ut. Detsamma kan hända på Kanarieöarna som i Balearerna, betonar han i artikeln.

Han hävdar att det finns tecken på missnöje i befolkningen som tvingar fram en förändring i affärsmodellen, vilket speglas i de många tillfälliga anställningarna och dåliga arbetsvillkoren för hotellanställda.
Modellen måste göras så att lokalbefolkningen får mer ut av turismen, säger Rio del Rio.

Blandning ökar faran

Faran för att turisthatet kan blossa upp på Kanarieöarna beror delvis på det faktum att det finns en blandning av permanenta hus och turisthem, och att fasta bostäder i vanliga hyreshus hyrs ut till bullriga turister.

En avreglering av gränserna mellan fast bostädera och turistboende kan ge upphov till konflikter.

Tom Smulders, vice VD för hotellföreningen FEHT på Kanarieöarna, anser att turismen måste modelleras så att de definierade turistområdena ligger på platser där turister inte bor bland invånarna. Således är det mindre risk för konflikter.

Smulders och Armas är överens om att privat uthyrning av fritidshus kan ge bränsle på elden för turisthatet och att sådan verksamhet måste regleras så snart som möjligt.

Tags