Lanserar strategi för att skapa säkra cykelvägar på Gran Canaria

Det finns många cyklister på Gran Canarias vägar och det är ibland skrämmande trånga mellan cyklar och bilar. Örådet på Gran Canaria har nu skapat en strategi för att etablera 16 säkra cykelvägar.

Kartan visar örådets förslag på säkra cykelvägar på Gran Canaria

Den kallas "baser och kriterier för cykelutveckling på Gran Canaria", och bygger på en grundlig studie.

Många kriterier

Flera kriterier har skapats för cykelvägarna:

Bland annat måste de anpassas och märkas så att de kan delas med biltrafik på ett säkrare sätt, och det bör också tillåtas att ta med ihopfällbara cyklar på bussar.

Det rekommenderas både sportvägar för erfarna sportcyklister och vanliga turleder samt blandningsvägar och returleder från dessa. Studien presenterades i onsdags.

Cykelnätverk

Ett homogent transportnät byggs utifrån en uppsättning tekniska parametrar för cykling i kommunerna och oavbruten cykling mellan kommunerna på Gran Canaria. Dessa bör vara väl märkta.

Bland de föreslagna rutterna finns en rutt upp i bergen i Cruz de Tejeda via Firgas, en rutt genom Ayagaures ravin och en klättring upp till Giles.

Dagens leder behöver förbättras

Befintliga cykelvägar får bättre märkning och bättre trafikledning.

Detta gäller för Rueda de Ayagaures mellan Maspalomas och Ayagaures, Pinar del Tamadaba mellan Tejeda och Artenara, och Ruedo Alto, en led som börjar och slutar i Tejeda.

Bland andra kriterier kan nämnas att bergsleder helst ska vara cirkulära och att den tekniska svårighetsgraden ska beskrivas.

Cykling i städer och byar

Det finns också betoning på cykeln som ett urbant transportmedel, vilket är idealiskt i Las Palmas, Vecindario, Arinaga, Jinamar Valley, Telde, Maspalomas och vid Gran Canaria flygplats.

På alla dessa platser  dominerar en ganska platt terräng som präglar stadsområdena.

Hittills har det varit brist på gränsöverskridande samordning av cykelstrategin, vilket är syftet med detta dokument.

Tags