Hotellen på Kanarieöarna sänker priserna

Kanarieöarna har börjat förlora utländska turister efter att Egypten, Turkiet och Tunisien kom tillbaka på banan och sänker nu ner priserna för den kommande sommar- och vintersäsongen för att bromsa nedgången i bokningarna.

Cordial Hotell i Puerto de Mogán på Gran Canaria i kvällsljus. Foto: Canariajournalen

Utan konkurrensen från ovannämnda länder upplevde Kanarieöarna flera år av stark ökning av turistantalet fram till rekordåret 2017, när nästan 16 miljoner turister anlände.

År 2018 blev det en minskning av antalet utländska turister, men en stark ökning av spanska turister så att året slutade som det näst bästa året hittills i antalet turister.

Ekonomiskt sett gick turismen på Kanarieöarna ännu bättre 2018 än 2017, trots att 416 000 färre turister kom.

Bland annat, eftersom flera hotell har uppgraderats till en högre standard och kan ta mera betalt, eftersom turisternas genomsnittliga vistelselängd var längre och eftersom turisterna spenderade drygt tio procent mer på resor till och från Kanarieöarna.

Självfallet måste priserna justeras

Det är uppenbart att priserna måste anpassas, säger Jorge Marichal, Asstels president, hotellföreningen Teneriffa, La Gomera och La Palma, under öppningsdagen för turistmässan ITB i Berlin.

Tyskland är marknaden där de kanariska hotellen har noterat  den största förlusten och flygbolaget Germanias konkurs gör situationen svårare.

Marichal, i en artikel i La Provincia-tidningen, betonar att storleken på prisjusteringen i stor utsträckning måste relateras till investeringar i renovering och uppgraderingar, som många hotell i Kanarieöarna har ådragit sig de senaste åren.

Högre standarder betyder i grunden högre priser.

Kan inte konkurrera med konkurrenternas prisnivå

Kanarieöarna kan inte konkurrera med de låga hotellpriserna i Egypten, Turkiet och Tunisien, där lönekostnaderna är lägre och de respektive regeringarna har ändrat reglerna för att främja turismen igen, påpekar Marchial.

Han påpekar också att resebolagen äger många hotell i dessa tre länder och vill återställa vad de har förlorat så fort som möjligt. Därför vill de skicka så många turister som möjligt till dessa länder, hävdar han.

Det här är inte en oväntad utveckling, utan  något som turistbranschen har känt av under en lång tid och visste skulle hända förr eller senare, betonar han. Marichal anser att hotell som har genomfört renovering under de goda åren är bättre lämpade för att möta den nuvarande situationen.

Stramar åt

José María Mañaricua, ordförande för Kanarieöarna Hotel Association FEHT, påpekar att det råder en minskning på alla utländska marknader, särskilt de tre största, Tyskland, Storbritannien och Norden.

Researrangörerna stramar åt för att få de priser som de tror är i linje med det aktuella scenariot, påpekar han.

10-30 procent rabatt

Resultatet är att fler bäddar än tidigare är tomma på Kanarieöarna, och sista minuten erbjudanden är tillbaka, vilket knappast har inträffat sedan 2011.

För att fylla bäddarna ges rabatter från 10-30 procent, enligt Mañaricua.

Tags