Lurade turister med lägenheter som inte existerade

Polisen har gripit 20 personer som tog betalt via webbplatser för att hyra ut turistlägenheter på Kanarieöarna och Balearerna. Till många turisters förskräckelse fanns nämligen inte dessa semesterboenden i verkligheten, utan var påhittade adresser.

Svindlarna lär ha kapat webbplatser som erbjöd uthyrning av fritidshus på Kanarieöarna och Balearerna. Här från Puerto Rico på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

800.000 euro ska ha blivit svindlat från  utländska turister, enligt tidningen Maspalomas Ahora. De gripna är enligt uppgift  spanska och rumänska medborgare.

Husundersökningar i fem fastigheter

Flera datorer, mobiltelefoner, dokument, bankkort, 17.000 euro i kontanter, kvitton av remitteringar, sju bilar och en båt är enligt uppgift konfiskerade av polisen i Valencia, Torrent, Oliva och Móstoles under husundersökningar.

Undersökningen lär ha pågått sedan augusti efter att fler turister rapporterat till polisen om att de fritidshus de hade hyrt på Kanarieöarna och Balearerna visat sig existera eller inte vara till  uthyrning, när de anlände till ditt semestermål.

"Kapade" webbplatser för hyresbostäder

Enligt polisen så blev servrar från seriösa företag som sysslar med förmedling av fritidshus på Internet attackerade av ett gäng hackare som utgav sig för att vara administratörerna till de serverföretag där webbplatserna låg. När kunderna loggade in visades en informationsruta om tekniska problem där hackarna kunde begära in inloggningsuppgifter.

När de fick detta, blev annonserna modifierade så att kunder som trodde att de kom i kontakt med företag som sysslade med uthyrningsmedling fick kontakt med bedragare istället.

Köpte följare för bättre ranking

Svindlarna skall ha kört sina webbplatser på servrar i utlandet med hjälp av förfalskade dokument och enligt uppgift köpt anhängare till sina webbplatser för att bli högre rankade av sökmotorerna. IP-adresser måste ha dolts så att det inte kunde avslöjas att de var i Spanien.

Betalningen av hyran eller en överenskommen del av hyran lär ha blivit betald genom överföring till ett bankkonto.

En annan variant av bluff lär ha varit att bedragarna använde bilder de hittade bostäder som fanns att hyra på Internet och skapade sina egna annonser för dem med priser som var något lägre än de verkliga, seriösa annonserna.