Liga svindlade över 1000 turister på Tenerife

Polisen har gripit 31 personer som enligt uppgift skall ha svindlat över 1000 utländska turister på mer än 1,5 miljoner Euro i butiker på södra Tenerife. Upplägget på bedrägerierna finns även på Gran Canaria.

Foto: Hugo Ryvik

Butikerna lär ha erbjudit produkter till priser långt under marknadspriset, och har enligt polisen dragit kundernas kreditkort flera gånger för att försöka lura till sig pengar.

Detta är ett liknande liknande tillvägagångssätt som norrmän och även svenskar och danskar har utsatts för på södra Gran Canaria - vilket Canariajournalen har skrivit många artiklar om.

Gripandena i detta fall skedde endast på Tenerife men en brottsutredning görs också på Gran Canaria, skriver Policia Nacional i en e-post till Canariajournalen.

€ 700.000 på en månad

Utredningen inleddes i september efter att en bank i Las Palmas meddelat att den var föremål för flera påstådda bluffoperationer som genomfördes med betalterminaler. Terminalägaren hade försökt att debitera konton för över € 700.000 på mindre än en månad.

Efter att ha gjort de första gripandena, upptäckte polisen att det fanns ett utbrett bedrägerisystem på Tenerife som följde samma mönster.

Samma kortterminaler användes i flera butiker

Ligan lär också ha varit verksam på Gran Canaria. Några av gängmedlemmarna har varit ansvariga för att ragga människor som var villiga att köpa betalterminaler för dem i banker mot provision. Terminalerna användes både på de lagliga försäljninsställen de registrerats på och i olika butiker på södra Tenerife. Köparnas kort drogs flera gånger under förevändning att köpet inte registrerades vid första försöket.

Så snart pengarna var inne på kontot, blev de uttagna i kontanter av personerna som terminalerna var registrerade på och levererades till medlemmarna i det kriminella gänget. Ibland kunde en överföring göras, märkt "provision".

I den första fasen greps tio personer som var ansvariga för att öppna bankkonton och för inköp av kortterminaler. Efter att bankkontona analyserats gjordes det ytterligare gripanden.

Polisen vill inte informera om nationaliteten hos de turister som bedragna.

Tips oss!

Har du blivit utsatt för bedrägerier och andra olovligheter på Kanariöarna? Ta kontakt med Canariajournalen på e-post redaksjonen@canariajournalen.no.

Tags