Stora drivor av alger på stranden i Arguineguin

Igår låg ett stort brunt område med mikroalger i vattnet vid Playa Las Marañuelas, stadsstranden i Arguineguin sydväst påGran Canaria. Alger observerades även längs kusten i Mogan kommun och ända fram till Tasarte i väster.

Alger på Las Maranuelas i Arguineguin igår. Foto: Skärmdump från Canarias Ahora

Observationen bekräftas av kommunala tekniker, enligt tidningen Canarias Ahora, som publicerar fler bilder av alger.

Varslar om fler alger idag

Räddningstjänsten på Kanarieöarna skall igår eftermiddag ha underrättat generaldirektoratet för hälsa att det kan komma fler alger till kusten i  Mogan idag.

Förra gången det observerades en stor mängd alger längs Mogan-kusten var i juli. Sedan dess har Tenerife och La Palma varit mest plågade av alger, som är cyanobakterier av kategorin Trichodesmium erythraeummen.

Nu har de intagit Mogan-kusten igen.

Stänger inte stränderna

Hälsovårdsmyndigheterna försäkrar att stränderna inte kommer att vara stängd på grund av alger, och att de inte utgör en stor hälsorisk.
Direkt kontakt bör dock undvikas, eftersom det kan orsaka hudirritation.

Människor måste vänja sig med alger på Kanarieöarna, sas det på en presskonferens igår under ledning av generaldirektoratet för hälsa och naturskydd på Kanarieöarna.

De första algerna på Kanarieöarna i sommar upptäcktes den 24 juni.

Det blev återigen tillbakavisat att alger har något samband med utsläpp av orenat avloppsvatten, eftersom det har hävdats från flera håll tidigare. Det avvisades också att algerna är förknippade med en ökning av hepatit A-utbrott på senare tid på Kanarieöarna.

Varmt hav och sanddamm

Villkoren för algtillväxten är enligt uppgift varmt vatten, lugnt hav och calima, det vill säga sand som blåser över Kanarieöarna från Sahara och innehåller näringsämnen för alger.

Färgen och lukten av döda bakterier gör att lätt kan förväxlas med kloakutsläpp.

Tags