Sanden rinner iväg från den nya badstranden i Tauro

Havet har redan fört bort mycket av sanden från Sahara som fördes till den artificiella  stranden vid Tauro, sydväst om Gran Canaria i sommar, skriver tidningen La Provincia.

Faksimile fra dagens artikkel i La Provincia med bilde av Playa Tauro.

Fem månader efter det att sanden kom på plats på den 300 meter långa och upp till 50 meter breda stranden, så ser nu anläggningen ganska eländig ut  och inte särskilt inbjudande.

Stenstranden kryper fram igen

Innan sand fördes dit fanns en stenstrand med mörk sand vid Tauro. Nu har stenarna krypit fram igen vid den yttersta strandremsan.
Playa de Tauro döptes om till Playa Anfi Tauro av den byggentreprenör som har byggde sandstranden, dvs Anfi gruppen genom verkställande delägarföretaget Grupo Santana Cazorla. Anklagelser om korruption och byggfel i genomförandet av projektet har inneburit att stranden fortfarande inte är öppen för allmänheten.

Stranden blev avstängd med ett långt staket i augusti på order från myndigheterna i väntan på permanenta tidvattenbarriärer som måste vara på plats efter att bostäder i området tidigare översvämmats av tidvatten.

Skoningslöst tidvatten

70.000 ton sand lär ha transporterats till Gran Canaria från ett norskt fartyg, MV Fonneland, från det av Marocko ockuperade Västsahara när stranden byggdes. Detta har lett till skarp kritik från den norska stödkommittén för Västsahara, där man anklagat projektet för att ha utnyttjat ett ockuperat land.

Nu verkar det dock som att havet har börjat återta sanden sakta men säkert.
Hittills har det inte varit några större vinterstormar, och frågan är hur mycket sand som försvinner under en typisk vinter storm.

Miljögrupper har även protesterat mot att sand från Sahara innehåller mikroorganismer som kan hota Gran Canarias naturliga flora, inklusive endemiska sjögräs nära stranden.

Tags