Rökförbud kan bli infört på stadsstranden i Las Palmas

Las Palmas kommun överväger att införa en lång rökfri zon på stadens strand, Playa de Las Canteras. Förslaget mottas väl av företagen i området.

Det blir sannolikt ett rökförbud på en stor del av Canteras strand, Las Palmas största turistmagnet. Foto: Hugo Ryvik

Idén från Ciudad del Mar, som ansvarar för stränderna i Las Palmas, är att inledningsvis köra en testperiod med  en rökfri zon efter sommaren, från slutet av september till oktober.

Det kommer att ske på sträckan från Hotel Cristina till en lekplats i höjd med Gran Canaria-gatan.

Bra för barnen

Nicolás Ortega, ordförande för en företagsförening i Canterasområdet, är för förslaget, vilket han tycker är särskilt bra för barnen, skriver tidningen Canarias 7.

Kommunen anser att det blir enklare att hålla stranden ren med ett förbud mot rökning, eftersom många människor kastar cigaretter i sanden. Dessa är svåra och dyra att ta bort, och det finns påstås att cigaretter  representerar det värsta nedskräpningsproblemet på stranden.

Ortega tror också att stranden kommer att bli renare med ett rökförbud.

Turistkommunen Mogan har rökzoner

År 2012 introducerade Mogán kommun, i sydväst på Gran Canaria, rökzoner på sina stränder, vilket ledde till en storm av kommentarer på Canariajournalens Facebook sida.

Flera rökare uttryckte att de skulle sluta resa till Mogan om det blev ett förbud mot badstränder. Detta hot verkar inte ha haft någon inverkan på hur många människor som besöker stränderna eller semestrar i Mogan.

Rökzoner på stränder  har även införts på andra ställen i Spanien. I Galicien har det varit ett förbud på45 stränder i flera år, men det finns inga sanktioner mot dem som bryter mot förbudet, bara informationskampanjer. Det verkar fungera bra, enligt Ciudad del Mar.

Förra sommaren placerades askkoppar på Canteras strand och informationstavlor om hur skadligt nedskräpning är för stranden. 

Tags