Familjen Lyng vann lång kamp om Anfi-stranden

2011 stämde den norska Lyng-familjen ett företag som förvärvade driftsrättigheterna för Varga Beach på Gran Canaria, bättre känd som Anfi Beach. Målet är nu slutligen avgjort till Lyngs fördel.

Varga Beach, bäst känd som Anfi Beach, och timeshare-anläggningen Anfi del Mar. Foto: Canariajournalen

Ett överklagande från företaget som har drivit stranden vid timeshare-anläggningen Anfi del Mar sedan 2011 har avvisats av Högsta domstolen.

Detta innebär att företaget, som kallas Gestiones y Explotaciones Narval, kommer att förlora sina operativa rättigheter.

Tjänat över 20 miljoner euro

Företaget Narval sägs ha tjänat 20 miljoner euro på hyresintäkter från olika företag som har butiker, restauranger och andra strandaktiviteter, skriver tidningen Canarias Ahora.

Det är för närvarande oklart vem som kommer att driva stranden längre. Det är ett offentligt område som kustmyndigheten beslutar.

Kustverket (Costas) borde nu ha gett Mogan kommun rätten att ta över verksamheten, enligt Canarias Ahora.

Gick bakom ryggen på Anfi-partneren

Det var Anfi själv som beviljades driftsrätt för stranden i 20 år från 1989 till 2009, och som byggde stranden och dess anläggningar i samband med byggandet av timeshare-anläggningen.

Genom en kupp 2011 snuvade Santiago Cazorla familjen Lyngs delägare till timeshare-anläggningen Anfi på driften av stranden.

Det var ett Cazorla-ägt familjeföretag som fick verksamhetslicensen 2011, med Santiago's son Antonio Cazorla i spetsen. 

Överklagade

Detta ledde till att Lyng-familjen överklagade eftersom de ansåg att reglerna för beviljande av driftsrättigheter inte hade följts.

De vann detta mål i Landsdomstolen, och nu har överklagandet från motparten avvisats i Högsta domstolen.

Det var Kanarieöarnas generaldirektör för kust och hållbarhet som beviljade en licens på 145 381 kvadratmeter maritim egendom 2011. Fastigheten ligger i Mogans kommun på sydvästra Gran Canaria.

Hoppas på ny licens

Familjen Lyng sålde sin andel av Anfi-gruppen till hotellkedjan Lopesan (genom Lopesan-ägda IFa Hotels) 2016.

Anfi-gruppen berättar för tidningen La Provincia att de är övertygade om att den nya licensen kommer att utdelas så snart som möjligt för att tillgodose turistområdets behov.

Översättning Thomas Nilsson  thomas.nilsson@canariajournalen.no