Nästa vecka börjar förbättringsarbeten på La Lajilla-stranden i Arguineguin

I går var det officiellt byggstart för restaureringen av strandpromenaden från Arguineguin till Anfi del Mar sydväst på Gran Canaria. La Lajilla-stranden är stängd i sex månader.

Det blir byggverksamhet på La Lajilla Beach i Arguineguin från nästa vecka och sex månader framöver. Foto: Ayuntamiento de Mogan

Byggarbetet beräknas påbörjas den 16 augusti, och på La Lajilla strandeni Arguineguin ska bland annat byggas terrasser med plats för solstolar, restauranger, kiosker och toaletter, skriver Mogan kommun i ett uttalande.

Två terrasser

En av terrasserna ska gjutas och kakelbeläggas och ska ligga vid naturpoolen. Den andra kommer att få ett trädäck och placeras framför Hotel Dorado stranden.

Gångvägen får en bredd på sex meter, ny belysning, grönområden och nytt skydd mot vågor. En kanalisering av Costa Alegre Gorge är en viktig del av arbetet med att förebygga översvämningar när det regnar.
Budgeten är på 800.000 euro för den första fasen av arbetet, och den spanska regeringen bidrar med 500.000 och regionala regeringen på Kanarieöarna med 300.000.

Tre faser

Detta är första fasen av arbetet. Hela den 2,5 km långa strandpromenaden från Las Marañuelas stranden i Arguineguin (stadsstranden) till timeshare resort stranden på Anfi del Mar längre västerut kommer att förbättras i tre faser.

I den andra fasen, som är tänkt att genomföras nästa år, kommer sträckan från Costa Alegre till La Carrera stranden vid Sunwing att repareras. Detta arbete har en budget på 1,8 miljoner euro. Att bygga bryggor som är utformade för att skydda gångväg är en viktig del av arbetet som ska genomföras.

Tredje fasen, en förbättring av sträckan från La Carrera till Patalavaca och Green Beach Hotel, är det inte ordnat finansiering för ännu.

En rehabilitering av gångvägen på en 733 meter lång sträcka mellan Sunwing hotell och flerfamiljshuset Donana har börjat, men nyligen blev det känt att det kommer att bli förseningar på grund av kablar i marken som inte har beaktats i planeringen av arbetet.

Har planer på förbättringar längs hela kusten

De är alla en del av en större planerade projekt där hela kuststräckan i Mogan kommun måste repareras och förbättras till en kostnad av 22 miljoner euro.

Kanarieöarnas nyinsatte turist,kultur och sport minister, Isaac Castellano, hade sitt första officiella framträdande i sin nya position vid ceremonin i går.

Tags