Direktoratet för hälsa: Inga stränder stängda pga alger på Kanarieöarna

FALSKT ALARM: Ett antal nationella och internationella nyhetsmedier har skrivit att flera stränder på Kanarieöarna är stängda på grund av blomningen av "giftiga" mikroalger. Kanarieöarnas hälsodirektorat förnekar idag att stränderna är stängda.

Alger observerade vid Mogan kusten på Gran Canaria den 18 juli. Foto: Mogan kommun

Direktoratet konstaterar i ett uttalande att alger är ett naturfenomen och inte ett föroreningsproblem och att det är nödvändigt att kraftigt avvisa den information som presenterats i pressen.

Undvik kontakt

Om man upptäcker mikroalger i badområden uppmanas människor att undvika kontakt med dem, som Canariajournalen tidligare har skrivit.

Inga stränder har stängts, enligt hälsovårdsminister José Juan Alemán.

Algvänligt väder sedan mitten av juli

Kanarieöarnas hälsovårdsdirektorat har varnat befolkningen om förekomsten av stora mängder mikroalger sedan mitten av juli eftersom de ibland nått strandstränder.

Algblomning sker inte bara på Kanarieöarna utan även längs kustområden i andra regioner, konstaterar direktoratet i deklarationen.

Detta är ett svårförutsägbart fenomen som kan uppstå när vissa biologiska, miljömässiga och klimatiska faktorer är närvarande.

Ganska harmlösa

När det finns mycket alger i vattnet får det ett brunaktigt och grumligt utseende. De flesta alger är ofarliga, men vissa kan irritera huden. Därför varnas det mot direktkontakt.

Övervakning och kontroller av badvatten visar att vattnet för närvarande håller god kvalitet på alla stränder på Kanarieöarna, utan spår av föroreningar, påpekar hälsodirektoratet.

Tags