Farliga maneter har observerats på Gran Canarias turiststränder

Många av Canariajournalens läsare rapporterar att de har observerat ett stort antal maneter av den mycket giftiga arten "portugisiska krigsfartyg" på turiststränderna på södra Gran Canaria.

Portugisiska krigsfartyg på en strand på Gran Canaria. Gå runt, rör inte vid maneten och håll dig borta från de upp till 30 meter långa tentaklerna! De kan fortfarande bränna dig kraftigt även om de är på land. Foto: Hugo Ryvik

Maneterna har bland annat observerats på Playa del Ingles, San Agustin, i Arguineguin, Patalavaca och i Puerto Rico i söder.

Kommer i grupp

Portugisiska krigsfartyg lever i grupper och rör sig med vinden och havsströmmar. När det finns perioder av pålandsvind, kan de ibland dyka upp på stränder på Kanarieöarna.
Maneten har en blåaktig färg och är lätt att känna igen när de är på land, men kan vara svåra att upptäcka i vattnet. Observera att tentaklerna kan avge ett gift även när de är på land.
Giftet är tillräckligt stark för att döda fisk i storleken av makrill, och det är mycket smärtsamt att brännas av portugisiska krigsfartyg. Det finns registrerade fall där människor har dött på grund av att de har kommit i  ett chocktillstånd och blivit förlamade i vattnet av smärta eller fått hjärtstillestånd.
Portugisiska krigsfartyg är vanligare på sommaren än på vintern på Kanarieöarna. Död fisk i vattnet kan vara ett tecken på att det finns många sådana maneter i närheten.

30-meter långa tentakler

Portugisiska krigsfartyg (Physalia physalis) har tentakler som kan vara 30 meter långa.
Giftet kan normalt inte döda friska människor, men den intensiva smärtan gör att människor kan få panik och drunkna. Barn, äldre och personer med hälsoproblem löper störst risk att dö.
Varningsflaggor med texten "Medusas" (maneter) sätts upp på stränder som drabbats av maneter, möjligen varningssignaler eller röda flaggor för badförbud om det finns massor av maneter.

Så här undiker du att bli bränd:

Underskatta inte situationen. Det enda sättet att vara säker på att undvika att bli bränd är inte att bada.

Du kan också bli bränd om du vadar vattnet eller om någon kastar en hink med vatten på dig som innehåller rester av maneter.

  • Rör inte maneter eller rester av maneter, även de som ligger på land och ser dött ut - giftet kan fortfarande vara aktivt.
  • Om du har rört en manet så undvik att föra händerna mot mun eller ögon efteråt även om du inte känner dig bränd på händerna - detta är mer känsliga områden.
  • Följ råd och varningar på stranden (affischer, skyltar, banderoller, verbala varningar, etc.) och i media.
  • Om du ser maneter och det finns ingen inrättas maneter flagga eller andra varningar, informera närmaste livräddare, säkerhet central eller lokala myndigheter (det spanska ordet för maneter är medusas).
  • Solskyddsmedel kan minska risken för brännskador.
  • Barn, äldre, personer med allergier, astma eller hjärtproblem, eller som har bränts av maneter bör vara extra noga med att undvika kontakt med maneter.

Om du blivit bränd

  • Inte repa eller gnugga det drabbade området, inte ens med en handduk eller sand. Det kommer bara att öka smärtan.
  • Tvätta med saltvatten från ett område där du är säker på att det inte finns några rester av tentakler. Tvätta aldrig med färskvatten, urin, ammoniak eller vinäger, även om detta kan fungera för andra typer av maneter.
  • Ta bort eventuella rester av tentakler som ligger an mot t huden med pincett eller liknande.
  • Använd is eller något kallt att lindra smärta i 5 till 15 minuter utan att gnugga, och undvika direkt hudkontakt med isen - lägg den i en plastpåse eller liknande.
  • Utsätt inte det drabbade området för sol eller annan värme.
  • Vissa geler och antihistaminer kan verka smärtstillande
  • Om det uppstår sår börde behandlas med antiseptiska medel  tills såret har läkt.
  • Sök hjälp från Röda Korset, närmaste vårdcentral, livräddare på stranden, läkarvakt eller ring larmtjänsten (112) för information om det uppstår symtom som illamående, kräkningar, yrsel, muskelkramper, huvudvärk, andningssvårigheter, eller en allmän känsla av att vara sjuk.
  • Se upp för eventuella allergiska reaktioner som kan komma efter en viss tid.

Hälsoråden kommer från Redpromar.

Respekter manetflaggene!

Om du ser en sådan flagga på strandområdet, bör du vara försiktig. Foto: Hugo Ryvik.

Tags