Farliga brännmaneter har observerats på Kanarieöarna

Dussintals "Portugisiska krigsfartyg", Physalis Physalia, som är en av världens dödligaste maneter, har observerats i kustområdena på Gran Canaria.

Så här ser "Portugisiska krigsfartyg" ut. Håll dig undan, dessa vill man absolut inte bli bränd av! Foto: Lilli Beth Lunde

Brännmaneterna har bland annat observeras vid La Laja Beach, Hoya del Pozo och Playa del Hombre, enligt en nyhetsnotis på Cadena SER.
Dessa maneter lever i grupper som rör sig efter vindriktningen och havsströmmarna.

Lätta att känna igen på land

De är lätta att känna igen när du ser dem på stranden med sin blanka, blåaktiga färg och tentaklerna kan avge ett mycket kraftfullt gift, även när de strandsatta på land.Det är oerhört smärtsamt att brännas av "portugisiska krigsfartyg", och det har förekommit fall där människor har dött på grund av att de har fått chock eller hjärtstillestånd om de träffats när de simmat.Det är ovanligt att se portugisiska krigsfartyg på Kanarieöarna på vintern, men vanligare på sommaren.

Ger intensiv smärta

Portugisiska krigsfartyg (Physalia physalis) har tentakler som kan vara 30 meter långa. Giftet är tillräckligt stark för att döda fisk i storleken på makrill.

De kan normalt inte döda friska människor, men den intensiva smärtan gör att människor kan få panik och drunkna. Barn, äldre och personer med hälsoproblem löper störst risk att dö.

Maneter kan vara svåra att upptäcka i vattnet eftersom de smälter in i färgen på vattnet och för det mesta dyker upp vid högvatten. De kan vara giftiga när de befinner sig på land också.

Varningsflagg med texten  "Medusas" (maneter) sätts upp på stränder som attackeras av maneter, och eventuellt eventuellt röd flagga för badförbud om det finns stora mängder maneter i området.

Tags