Norskbyggd linbana till La Isleta blir verklighet till sommaren?

Planerna på en linbana i Las Palmas, mellan hamnen och den tidigare militära bergstoppen på La Isleta, blir mer och mer konkreta. Nyligen presenterades en 3D-video över projektet på en turistmässa i Las Palmas.

Så här är det tänkt att toppstationen för linbanan till La Isleta ska se ut. Foto: Teleférico Las Palmas.

Av: redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Det mest ekonomiskt realistiska av många idéer

Tankarna kring olika former av linbaneprojekt på Gran Canaria har stötts och blötts genom åren. De mest fantastiska idéerna har gällt linbana till bergstoppen Roque Nuble på cirka 2000 meters höjd över havet. Kanarierna är numera luttrade och få verkar ta projekten på allvar. Det senaste årets idéer på en linbana i Las Palmas är dock lite mera realistiskt, både storleksmässigt och ekonomiskt,  och Las Palmas stad trycker nu på för att projektet ska få acceptans bland lokalbefolkningen.

Norskt bolag bakom linbaneprojektet

För något år sedan presenterade ett norskt bolag ett projekt som skulle kunna bli en turistattraktion i Las Palmas. Tanken var att anlägga en linbana (teleférico) från hamnområdet upp till fyren på La Isleta. Det blev ingen omedelbar reaktion från ansvariga myndigheter, men nu har myndigheterna  vaknat till liv och stöder projektet.

Naturligtvis finns det några detaljer som ännu inte har fått sin lösning. Det gäller tex finansieringen på ca 10 miljoner Euro och Militärmaktens godkännande.

Borgmästaren i Las Palmas Augusto Hidalgo och nuvarande hamnchefen uttryckte i somras sin förtjusning över initiativet när de fick det presenterat för sig.

15 meter över marken

Tanken är således att man skall kunna ta en luftfärd, från platsen för det nya akvariet, upp till bergstoppen El Vigia på La Isleta – en färd på ca. 4 km. Man kommer då att flyga över bebyggelsen på halvön på en höjd mellan 8 till 15 m.

Gammalt militärområde

Under färden passerar man även militärt område. Där finns inte längre några försvarshemligheter att ta del av. Det är närmast en skrotkyrkogård med gamla kanoner och rostiga fordon. Intressenterna har avsatt cirka €100,000 för att rensa upp och städa.

Så sent som i somras hade  ännu inte kommit något tillstånd från Militärkommandot som besitter större delen av Isleta. Faller alla tillstånd på plats  kan linbanan till fyren på La Isleta vara i drift redan nästa år framhåller entreprenörerna.

Mijövänner emot projektet

Mijöorganisationer på Gran Canaria och även lokalboende har motsatt sig linbaneprojektet till La Isleta, då det anses att fler besökare kan verka störande för miljön.

Det finns flera lyckade linbaneprojekt i Spanien – t.ex. i Barcelona och på grannön Tenerife.