Corona-säkra flygkorridorer till Kanarieöarna

Den spanska regeringen enades på fredagen ​​med de regionala myndigheterna på Kanarieöarna och Balearerna om ett protokoll för corona-säkrade luftkorridorer.

Snart kan det bli corona-säkra flygkorridorer till Kanarieöarna. Foto: Canariajournalen

Detta gäller flyg från europeiska länder som tillåter sådana resor för invånarna till de båda regionerna.

Målet är att få fart på turismen utan att äventyra folkhälsan.

Testkrav

Protokollet säger att resenärer från områden med mer än 50 infektionsfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna måste uppvisa ett negativt covid-test som tagits 48 timmar före avresan.

De måste också ta ett nytt test 48 timmar innan de återvänder från Kanarieöarna. Resenärer behöver inte betala för detta test.

Om testresultatet som tagits före returresan är positivt får du inte resa från öarna. Då måste du vara i karantän.

Gratis corona-vård

Hälsokostnaderna relaterade till covid-19 och isoleringskostnaderna täcks av myndigheterna.

300 hotellrum kommer att förberedas för potentiellt isolerade turister, 150 på Gran Canaria och 150 på Teneriffa.

Protokollet kommer nu att presenteras för myndigheter i europeiska länder, och förhoppningen är att det kommer att leda till att de tar bort karantänkraven för resenärer som återvänder från Kanarieöarna och Balearerna.

Systemet ska utvidgas

Det betonas att det här är de första protokollen och att arbete görs för att expandera till andra destinationer på fastlandet också.

Allt detta kom fram i ett pressmeddelande efter ett möte i ärendet på fredagen mellan ministern för turism, industri och handel Reyes Maroto och presidenterna för Kanarieöarna och Balearerna.

Corona-app för turister

Det kommer också att finnas kampanjer för att marknadsföra användningen av den spanska spårningsappen Radar Covid för turister. Denna kommer i flera språkversioner.

Nästa vecka förväntas EU: s ministerråd godkänna harmoniserade kriterier för rådgivning och rekommendationer på detta område.

Översättning:

Thomas Nilsson