Så här kontrollerar du kvaliteten på stränder på Kanarieöarna

På en interaktiv karta kan du kontrollera kvaliteten på vattnet, oavsett om det finns förbud eller restriktioner,  samt annan information, för 175 stränder på Kanarieöarna.

Så här kartservicen för stränderna på Kanarieöarna ut. (Skärmdump)

Frekventa inspektioner och vattenprover hålls i enlighet med EU: s kvalitetssäkring.

Under senare tester är vattenkvalitén klassificerad som utmärkt i 213 (98,2 procent) av 217 analyser från de kanariska stränder, och bra i två analyser (0,9 procent). Två analyser har man ännu  inte resultat från. Ingen har sämre kvalitetsklassificering än bra.

För perioden 2013-2016 genomfördes 21.229 vattenanalyser där det kontrollerades om vattnet var förorenat.

Kontrolleras var 14:e dag

Vattenkvaliteten har kontrollerats i 30 år på stränderna i Kanarieöarna. Detta görs var 14:e dag eller månadsvis beroende på säsong. På Canteras stranden i Las Palmas överväger man nu att börja med kontinuerliga mätningar.

Hittills har över 2000 inspektioner och 3 900 analyser av badvatten gjorts.

Inspektörerna kontrollerar också om det finns maneter, plankton eller alger i vattnet, om stranden är missfärgad eller om det finns andra problem med vattnet och stranden.

Här hittar du karttjänsten

Kanarieöarnas hälsodirektorat har etablerat en karttjänst där du kan kontrollera läget och om stränderna är öppna eller stängda på gobiernodecanarias.org/sanidad.

Menyerna är på spanska och är inte särskilt användarvänliga, men så här gör du:

Du kommer att få fram en karta över Kanarieöarna med symbolen P för Playa. Genom att vänster-klicka på kartan zoomar du in. Håll muspekaren över stranden som du vill kolla och du får reda på vad stranden heter och dess information. Genom att vänsterklicka kommer du att få mer information.

Om du klickar på rektangeln med texten "Sanitaria" över bilden av stranden som visas i fönstret, ser du sanitär status, inklusive datum för den senaste inspektionen, och kan hämta informationen (Descargar) om du vill.

Avmarkera menyn till vänster

Till vänster om kartan finns en meny där du kan kontrollera vad du vill se på kartan. Ursprungligen är allt avmarkerat. Om du bara vill se stränder där det är badförbud, till exempel se till att det är markerat endast "Prohibido del bano".

På Gran Canaria kommer du nu se att det finns en strand som är stängd (Playa de Tauro), och två där det är bad förbud på grund av fekala bakterier (Playa del Confital och Playa de Bocabarranco). På alla andra stränder, är det bara att kasta sig i vattnet.

Det finns emellertid många naturliga stränder som inte ingår i kvalitetskontroll eftersom de inte är etablerade med de tjänster som krävs för offentliga badstränder.