Slår larm om att folk stjäl sand från popcornstranden på Fuerteventura

Tio kilo sand stjäls varje månad av människor som är fascinerade av den popcornliknande sanden vid Playa de El Hierro på Fuerteventura.

Fuerteventuras "popcornstränder" har blivit vida kända på senare tid. Foto: Faksimile, @canarias7

Anledningen till att sanden påminner om popcorn är att den består av ljusa kalkalger som bildar små knottriga bollar som liknar popcorn.

När bilder från stranden sprids i sociala medier i stort antal, har människor börjat bära bort sand från stranden. Omkring tio kilo försvinner varje månad, skriver tidningen El País idag, måndag.

Det kanske låter lite, men miljöexperter hävdar att det är ett miljöingrepp som orsakar skador på strandlandskapet.

La Olivia kommun har nu börjat med en kampanj för medvetenhet för att få folk att sluta att stjäla sand från stranden.

Hashtaggen #PopCornBeach användes först den 27 juni 2015, enligt El País. Sedan dess har Manchanito stranden och andra popcornstränder mellan Corralejo och El Costello på norra Fuerteventura blivit kända.

Detta är skyddade naturområden, och kustlagarna förbjuder att kalkstensalger och andra naturliga element avlägsnas från stränderna. Brott mot lagen kan leda till böter.

De kalkrika algerna kommer från botten av Bocaina-revet, som skiljer Fuerteventura från Lanzarote. Det finns en stor "skog" där  med löst liggande rhodoliter, som det kallas, på ett djup av ca 20 meter.
Algerna är kompakta, små bollar som hamnar på stränderna.

Även brittiska och amerikanska nyhetsmedier har rapporterat om popcornstränderna på Fuerteventura efter att de har blivit kända på sociala nätverk. 

Tags