Brandskadade bergsområden på Gran Canaria har börjat återhämta sig

Bara ett halvt år efter den stora skogsbranden på Gran Canaria i september 2017 ligger gräset som ett filt över de mest brandhärjade områdena, och många träd har börjat skjuta knoppar.

Det såg ganska ledsamt ut i bergsområdena på Gran Canaria den 24 september i fjol (bild). Nu är det betydligt grönare. Foto: Cabildo de Gran Canaria

De katastrofala skogsbränderna drabbade omkring 2700 hektar skogar och betesmarker, liksom mycket jordbruk, fruktträdgårdar och byggnader samt dödade en svensk kvinna och ännu fler djur.

Strax efter att elden släcktes var det svårast drabbade området mellan Mount Constatine och Mount Las Nieves en trist och färglös syn, helt svartbrönt med ett lager av aska på marken och brända träd.

VIDEO: Se de våldsamma skogsbränderna på Gran Canaria i september 2017

Nu är marken grön gräs över hela Tejeda kommun. De första gröna groddarna kunde ses på träden redan efter årets första regn i januari, skriver tidningen La Provincia.

Kanariefurorna återhämtar sig snabbt

Botaniska experter och ingenjörer hävdar enligt uppgift att tallskogen, med den kanariska furan som är extremt tålig och har mycket god förnyelsekapacitet, kommer att regenereras på mindre än två år.

Andra furuarter och trätyper har emellertid inte samma förmåga att överleva och regenerera. Ett reproduktionsprogram har börjat, där fruktträd och mer resistenta träd planteras på Gran Canaria.

Det kommer att ta årtionden innan de växer upp.

Storslagen trädplantering

Trädplanteringen koordineras av örådet. Trädplantering har börjat i El Cortijo de Huertas, Degollada del Salado, Las Mejoranas och Llanos de Ana López. 600 000 euro har avsatts för detta.

 Träd sonm inte kunnat räddas är fällda och ersatta med Kanariefura och andra arter som är endemiska för  Gran Canaria. Kastanjeträd, valnötsträd, mandelträd, äppelträd och andra fruktträd planteras också.

Örådet har deponerat totalt 4,5 miljoner euro för ytterligare regenerering av skog och jordbruk som skadas av branden. Arbetet börjar efter påsken.

Förseningar för brandskadat hotell

Ett paradorhotell i Cruz de Tejeda med 40 rum som blev brännskadade var planerat att repareras och återuppbyggas inom åtta månader, men nu verkar det som att skadan var mer omfattande än vad som först troddes och reparationerna har inte börjat än.

Många företag i området lider ekonomiskt av det faktum att hotellet är stängt.

Pyromanen identifierad

Den 17 mars gick polisen ut med ett meddelande om att det var en herde från Tejeda som startade branden.

Mannen är emellertid drabbad av stroke, och  för tillfället iland på sjukhus, oförmögen att kommunicera. Han är därför inte varken arresterad eller anklagad än.

Stora skogsbränder på Kanarieöarna sedan 2000

  • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
  • Tenerife (2007): 16.820 hektar
  • Tenerife (2012): 6512 hektar
  • La Palma (2016): 4864 hektar
  • La Palma (2000): 3912 hektar
  • La Palma (2009): 3464 hektar
  • Gran Canaria (2017): 2700 hektar
  • La Gomera (2012): 2676 hektar
  • La Palma (2012): 2028 hektar
  • La Palma (2005): 1890 hektar
  • El Hierro (2006): 1466 hektar

 (Kilde: Statistikkinstituttet Istac).

Tags