Nu är tullgränsen på Kanarieöarna höjd till 150 euro

Från torsdag är den nya tullgränser för import av varor till Kanarieöarna höjd från 22 till 150 euro, och man slipper moms och tullkostnader upp till denna gräns. Det förväntas att Internethandeln kommer att få ett stort uppsving.

Internethandeln förväntas ta fart på Kanarieöarna efter att tullmurarna togs bort igår. Foto: Pixabay

Kanarieöarna har lidit av en låg tullgräns och det faktum att det finns en annan skattestruktur och momssystem (IGIC) plus  problemen med de besvärliga och kostsamma administrativa förfarandena kring import har gjort att internethandeln på Kanarieöarna har gått dåligt.

Nätbutiker ville inte leverera

Även om momsen endast är  7 procent på Kanarieöarna, jämfört med 25 procent på fastlandet, blir flesta varor ändå i allmänhet inte billigare på Kanarieöarna.

Det avvikande systemet och extra kostnader har inneburit att många nätbutiker utanför Kanarieöarna som levererar till alla möjliga hörn av Europa, har vägrat att leverera till  Kanarieöarna.

Upp till tredubbla inköpspriset

Den 7 procentiga tullplikten är bara en liten del av tullkostnaden.

Ett exempel visar att inköp av varor till 24 euro i online-butiker i Madrid, London eller Berlin har kostat köparen på Kanarieöarna 2-3 gånger så mycket på grund av processen med tullklarering, kallad DUA, som kan kosta 15-40 euro, oberoende av produktens pris .

Den senaste översikten från det statistiska institutet INE visar att 24 procent av invånarna på Kanarieöarna har handlat på nätet, medan genomsnittet för Spanien var 35 procent.

Kan leda till prissänkningar i butikerna

Det kan komma en förändring nu med den nya tullgränsen där inköp upp till 150 euro blir befriat från både DUA och IGIC, Kanarieöarnas momsvariant.

Detta gäller både för privata inköp och företagsköp, vilket innebär att det kan bli en prisnedgång på vissa produkter som säljs i butiker på Kanarieöarna också.

Den nya tullgränsen blir införd i Spaniens statsbudget, som började gälla den 29 juni.

Tags