Ny serie av små jordbävningar på La Palma

En serie små jordbävningar har inträffat på La Palma sedan 10 februari, och antalet har ökat sedan 14 februari, visar seismiska register hos det nationella geografiska institutet i Spanien, IGN.

Fram till och med 11:30: jordbävningar de senaste 10 dagarna på La Palma. Orange markering visar skalv mellan 2 och 3 på Richters skalan, gult är skalv på 1,5-2. Ill: IGN

Jordbävningarna förekommer i området där vulkanen Cumbre Vieja ligger söder på ön. Det starkaste skalvet hittills var 2,6 på Richter-skalan.

Idag, torsdag den 15 februari, har tio jordbävningar inträffat fram till kl 11.30. Över 80 jordbävningar har inträffat sedan den 11 februari.

Inga av skalven har kunnat kännas av befolkningen.

Enligt direktören för IGN på Kanarieöarna, María José Blanco, är detta en oväntad utveckling, men som man får räkna med på en aktivt vulkanisk ö som La Palma.

Så sent som i oktober var det en serie med över 300 små jordbävningar i samma område av La Palma. Vulkaniska experter utfärdade sedan ett tillkännagivande om det inte förelåg någon fara för ett kommande vulkanutbrott på ön.

La Palma är en av de yngsta av öarna på ögruppen Kanarieöarna. Förra gången som det var ett stort utbrott på ön var tidigt på 1970-talet. Den senaste utbrottet på Kanarieöarna inträffade i havet strax söder om El Hierro 2011 och 2012.

Det har även på senare tid inträffat några mindre jordbävningar i ett område i havet mellan Gran Canaria och Teneriffa, där det finns aktiva vulkaner under vattnet.