43 fall av försvinnanden på Kanarieöarna under 2017

Under 2017 rapporterades 43 personer saknade på Kanarieöarna, enligt uppgifter från European Foundation for Missing Persons, QSDglobal.

Nödcentralen på Kanarieöarna mottar anmälningar om saknade personer, olyckor, akuta sjukdomsfall, brand, kriminella handlingar, översvämningar och mycket mer på telefon 112. Foto: 112 Canarias

Det placerar Kanarieöarna som nummer fyra i listan över spanska regioner med de flesta fall av försvinnanden efter Andalusien (69), Galicien (57) och Madrid (54).

Ett av fallen gällde en norrman som försvann när han gick söderut på Gran Canaria den 11 mars och hittades död i Balito  fyra dagar senare.

Försvinnandetfallet som lockade mest uppmärksamhet i kanarisk press under året var fyndet av liken efter ett saknat äkta par i en ravin i Aguimes kommun i augusti ,fem år efter att de försvunnit från Las Palmas.

Polisen undersöker detta som ett dödsfall, men inga gripanden har gjorts ännu.

Det händer ibland att människor som har varit saknade  i månader eller tom åratal på Kanarieöarna av en slump hittas döda ute i naturen.

Två barn saknas sedan 2007

De två mest kända rapporterade försvinnande-fallen är fallet  med Yeremi Vargas, en liten pojke som har varit försvunnen från Vecindario sedan 2007 och den unga flickan Sara Morales som försvann 2006. Ingen av dessa har hittats än.

En man från Vecindario-området misstänktes förra året för att ha bortfört och dödat Yeremi Vargas, men målet avskrevs nyligen i avsaknad av bevis.

På översikten från QSDglobal och föreningen för försvunnas efterlevande,  SOS Desparaceidos, listas 15 personer som fortfarande saknas på Kanarieöarna fram till och med idag.

476 fall av saknade i Spanien

I hela Spanien fanns det 476 försvinnande-fall och 294 av de saknade hittades i gott skick. 71 av fallen är fortfarande aktiva och 111 personer är döda.

316 av de personer som rapporterades saknas är män och 160 är kvinnor. Nästan fyra av tio, 111 personer, är  över 65 år eller lider av sjukdomar som kan göra människor desorienterade.

80 fall gäller minderåriga, 66  personer mellan 30 och 39, 58 fall rör personer mellan 50 och 59,  55 från 40 till 49, 54 från 18 till 29 och 24 fall människor från 60 till 65 år.

Saknad 18 åring hittades död

Ett av försvinnande-fallen som fick mest uppmärksamhet år 2017 är Diana Quer-fallet. Den 18-årige kvinnan från Madrid försvann mystiskt i augusti 2016. En omfattande utredning har ägt rum sedan dess.
För bara några dagar sedan hittades hennes kropp i ett övergivett lager i Rianxo, en kommun i den spanska regionen A Coruña.

En man har arresteras med misstankar om att ha dödat kvinnan och dolt kroppen. Mannen ska enligt uppgift ha ha erkänt att han kvävt henne, enligt spansk press, och det lär vara mannen själv som har berättat för polisen polisen om var kroppen låg gömd.