Ny dom mot lagen om privat uthyrning på Kanarieöarna

Lagen om privat uthyrning av fritidshus på Kanarieöarna har en ny dom mot sig i förvaltningsdomstolen i Santa Cruz de Tenerife den 8 juni.

Privat uthyrning av bostäder för turister är ett mycket omdebatterat ämne på Kanarieöarna. Foto: Hugo Ryvik

I domstolsbeslut blir Paragraf 3.2 i lagen 113/15, som förbjuder uthyrning av privata bostäder på land och i områden som är planlagd för turism eller en blandning av turism och permanenta bostäder, ogiltigförklarad.

Domstolen fann enligt uppgift ingen grund för ett sådant förbud på Kanarieöarna i den övergripande lagen om turism, enligt tidningen Canarias 7.

Andra domen mot nya lagen

Samma lagparagraf blev också ogiltigförklarad i en annan dom  i provinsrätten i Las Palmas den 21. mars i år.  Denna dom har regionala regeringen bekräftat att de kommer att överklaga.

Det finns också möjlighet att överklaga domen från den 8 juni, men hittills har den regionala regeringen har inte yttrat sig om de vill komma in med ett överklagande eller inte.

Den hårt kritiserade lagen om uthyrning fritidshus från 2015 är för närvarande mitt i en process där vissa  formuleringen ska ändras, med antagandet att det kommer att uppnås samförstånd mellan alla berörda parter.

Nya tomter kan också vara av stor betydelse

En annan lag som kan påverka bostäder och hyresmöjligheter för människor som äger bostäder i turistområden eller områden med blandning av turism och permanenta bostäder på Kanarieöarna,  är en ny fastighetslag som kommer i juli.

I en paragraf i lagförslaget finns ett förbud mot att använda hem, belägna på mark avsedd för turism, som permanenta bostäder.

Stor majoritet i parlamentskommissionen

Det verkar inte som om det finns stort motstånd till denna punkt bland de politiska partierna:

En stor del av lagtexten godkändes av en stor majoritet går i utskottet för territoriell politik i den kanariska parlamentet, men inte de mest kontroversiella av punkterna. Detta fick dock fortfarande majoritet i och med att stora delar av CC, PP och ASG röstade för.

Paragrafen som har brutit konsensus har inte med förbudet mot permanenta bostäder i turistområden att göra, utan tillämpningen av den paragraf som gäller kontroller över planläggningen. Där avslog socialdemokratiska partiet PSOE förslaget om att regionala organ skulle komma att ersätta centralorganet Cotmac när det gäller att utföra miljöbedömningar av planer.

Det finns heller ingen överenskommelse om projekt av regionalt intresse och isolerade eller kommunala bestämmelser. De tre partier som motsätter sig detta, Podemos, PSOE och Nueva Canarias, hävdar också att den nya stadgan skapar bakdörrar.

De partier som stöder lagen hävdade att texten effektiviserar planeringen.

Lagen, som har 408 stycken, skall få sitt slutliga godkännande i parlamentet den 22 juni.

Med 33 röster från CC, PP och ASG kan lagförslaget komma att få majoritet.

Tags