De första pantautomaterna är installerade på Kanarieöarna

Pantautomater  har hittills inte funnit varken på Kanarieöarna eller i merparten av Spanien, men nu har de två första butikerna på Kanarieöarna satt automater i drift.

Pantautomater som har tagits i drift vid Chacon-butiken i Arrecife. Foto: Chacón

Spanien har inget lagstadgat pantsystem för dryckesförpackningar och har därför knappast använts hittills.

En Spar butik i Sardina Galdar kommun på norra Gran Canaria var den första butiken på Kanarieöarna som installerade automater i februari i år.

Lansering idag på Lanzarote

Igår lanserade Chacon-gruppen två maskiner för plastflaskor och aluminiumburkar på Lanzarote.

Butiken ligger i Valterra i Arrecife på Lanzarote. Automater ska installeras så småningom i alla gruppens affärer i Arrecife, Argana, Playa Honda och Tías, enligt Chacón.

Varje flaska eller burk placerad i maskinen ger några eurocent i pant, och pantbeloppet kan användas för inköp i butik eller doneras till olika välgörenhetsorganisationer. I mars går pengarna till Röda Korset.

Pantautomater i en skola och ett kafé

Förutom de fyra automater som nu är installerade i de två butikerna i Galdar och Arrecife, finns det en automat på en skola i Adeje på Teneriffa och en annan i en kafeteria i Agüimes på Gran Canaria, skriver tidningen ABC.

133 miljoner euro i förluster

I Spanien är det föreningen Retorna, finansierad av ett tyskt företag, som går i spetsen för införandet av automater. Enligt Retorna förbrukar Spanien 51 miljoner engångsflaskor eller burkar varje dag, 18 000 miljoner per år.

Tre av tio hamnar i de returcontainrarna, som ingår i det spanska retursystemet SIG, 28 miljoner hamnar i naturen och på andra ställen.

Dessa 28 miljoner förpackningar kostar det 68 miljoner euro att samla in och bränna i förbränningsugn, och det blir dessutom en råvaruförlust på 65 miljoner euro, enligt Retorn. En förlust på totalt 133 miljoner euro.

Pantförsök gjordes 2013

Organisationen Hispafrica Verde Ekonomica försökte införa pantsystem på Kanarieöarna under 2013 och 2014, men mötte ett antal tekniska hinder och ett stort kommersiellt tryck mot införandet av ett pantsystem - uppfattningen är att det blir en kostnad för att köpa automater och att de tar upp värdefull plats i butikerna.

Dessutom är de företag som driver de nuvarande retursystemet inte särskilt positiva till en sådan konkurrens.

Dåliga på återvinning

I EU återvinns 45 procent av avfallet, förutom industriavfall och farligt avfall, enligt de senaste siffrorna från Eurostat.

I Spanien, dock endast 29,7 procent, enligt Eurostats översikt, långt bort från EU-målet på 50 procent år 2020, 55 procent av målet för 2025 och 65 procent av målet för 2035.

Kanarieöarna, Madrid och Galicien har inte ens kommit upp i 20 procent, och Spanien har också misslyckats med att öka andelen avfall som återvunnits sedan 2010.

Det bör nämnas att en ny, toppmodern återvinningsanläggning togs i drift på Gran Canaria i december 2016 och den skulle kunna förbättra situationen något i framtiden.

EU-kommissionen kommer att göra enrapport om återvinningens framsteg i medlemsstaten i förhållande till 2020-målen. Spanien kommer sannolikt att hamna på listan över länder som misslyckats.

Förra året gjordes en utvärdering av Spanien och sju andra EU-länder som där uppmuntrades att göra mer ansträngningar för att uppnå målen.