Borgmästare, hotellägare och hyresvärdar är starkt kritiska till ny uthyrningslag för semesterbostäder

Bråket kring lagen om uthyrning av semesterbostäder fortsätter på Kanarieöarna: Både borgmästarna i turistkommunerna Gran Canaria, hotellägareföreningen på Kanarieöarna och en förening för hyresvärdar är kritisk till förslaget om nya lagen för uthyrning av fritidshus på Kanarieöarna.

Semesterhus på Kanarieöarna. Oenigheten om reglering av uthyrning är fortsatt stor efter det att ett nytt förslag till lagtext presenterades på måndagen. Foto: Hugo Ryvik

Lagförslaget har samma problem som den tidigare lagen från 2015, säger Marco Aurelio Pérez, borgmästare i Gran Canarias största turistkommun, San Bartolome de Tirajana, enligt tidningen La Provincia.

Längs kusten i kommunen ligger bland annat turistområdena i Playa del Inglés, Maspalomas, Meloneras, San Agustin och Bahia Feliz.

Negativt att kommunerna kan besluta om undantag

Pérez anser att det är nödvändigt att lagreglera om denna typ av uthyrning eftersom den redan finns på marknaden och är här för att stanna, men är samtidigt negativ till att lagförslaget förbjuder sådana lägenheter i turistområdena och att kommunerna kan medge undantag genom zonindelning.

Sådana regler tar lång tid, flera år, och under tiden kan olaglig uthyrning fortsätta eller öka i skala, påpekar han.

Borgmästaren påpekar också, enligt Canarias 7, att lagförslaget enligt uppgift inte tillåter uthyrning av fritidshus på landsbygden i inlandet som han tycker är helt fel.

Mottagit stöd från Mogans föredragande

Kommunordföranden i Mogán, Onalia Bueno, är ganska enig med Pérez. Hon säger till La Provincia att hyresavtalet måste regleras av den regionala regeringen, inte av kommunerna.
Bueno säger att hon är negativ till att  kommunerna att avgöra vilka undantag som gäller för förbudet mot uthyrning i turistområden genom kommunal planering och ekologisk planering.

Bueno påpekar att det är en ekonomisk verksamhet och därför ligger inom Kanarieöarnas regionsregerings ansvarsområde.

- Förtäckt moratorium

Tom Smulders, vd för hotellägareföreningen AEAT, kallar det faktum att ansvaret för undantag från förbudet placeras på den kommunala planeringen för ett hemligt moratorium.

Lagen tillåterneligt Smulders, undantag från förbudet mot att hyra ut i turistområden genom kommunal reglering bara för att tillfredsställa kritikerna och att det i verkligheten förmodligen aldrig blir några undantag.

Smulders säger att han hellre skulle ha en våg av laglig uthyrning än en tsunami av olaglig uthyrning.

 
Han påpekar också att 12.000 bäddar som tidigare funnits i lägenhetshotell har fallit ut ur hyresmarknaden eftersom de används som privata hem, enligt lagförslaget inte heller kommer att kunna hyras ut till turister.

Detta kan leda till att hotellen kommer att konkurrera på samma marknad som olaglig uthyrning,  som inte betalar skatt eller har samma kostnader, sade han.

Svårt att hitta fasta bostäder

Jorge Marichal, vd för hotellägarföreningen ASHotel påpekar att lagen förändrar den sociala paradigmen genom att förhindra många invånare och arbetare inom hotellbranschen från att hitta permanenta bostäder som de har råd att hyra.

Marichal säger att det är viktigt att reglera semesteruthyrning och sätta standarder och kräva att dessa uppfylls. Men han är inte orolig för konkurrnt från lägenheterna, och hänvisar till att han konkurrerar med 300 hotell på Teneriffa varje dag.

- Kan inte hyra ut sina egna fritidshus

Doris Borrego, ordförande i hyresvärdsföreningen Ascav kritiserar det faktum att egendom i turistområden som ägare använder själva en del av året inte hyras ut resten av året, enligt lagförslaget.

Borrego hävdar också att den regionala regeringen manipulerar siffrorna för hur många fritidshus som hyrs illegalt idag.

Av de 31.775 bäddarna i semesterbostäder är det registrerat endast 6600 som hyr ut lagligt, hävdar myndigheterna.

Borrego hävdar att cirka 14 000 har ansökt om tillstånd och väntar på godkännande från örådet.

Tags