Kräver förstärkning av terroristsäkerheten på Kanarieöarna

Fackföreningarna CCOO och UGT på Kanarieöarna kräver större investeringar i säkerhet, mer utbildning och bättre samordning mot terrorism.

'Mer polis, bättre utbildning och en uppdatering av säkerhetsplanen är några av kraven från fackföreningarna på Kanarieöarna. Arkivfoto: Canariajournalen

Grupperna i fackföreningarna som organiserar polisen på Kanarieöarna visar i ett pressmeddelande att Kanarieöarna är ett turistområde där tolv jihadister har gripits under de senaste åren, och den senaste uppdateringen av säkerhetsplanen är daterad ända tillbaka till 1988. Den behöver uppdateras, vilket är ett av de krav facken ställer.

Brist på resurser

Det kanariska samhället har inte råd att ha en polisstyrka som är utan materiella resurser och tillräckliga personalresurser för att förhindra terroristverksamhet och annan kriminell verksamhet, varnar de i pressmeddelandet.

Föreningarna hävdar att den regionala regeringen i Kanarieöarna och den spanska regeringen har misslyckats med att upprätta särskild utbildning av polisen som arbetar närmast  samhället med att avslöja jihadister innan de utför barbariska handlingar.

Dåligt samarbete

De anklagades också för att inte tillåta den lokala och regionala polisen att växa i antal tjänstemän, och hänvisade även till bristande samarbete och samordning i anti-terrorism mellan de olika säkerhetsstyrkorna.

De senaste tio åren har 400 tjänster i den lokala och regionala polisen på Kanarieöarna blivit nedskurna, hänvisade de till. Som ett resultat har nattpatruller i vissa kommuner tvingats upphöra, påstår de.

Många borgmästare iinvolverar sig heller inte i säkerhet i sina samhällen, eftersom de inte ser till att det blir avsatt pengar för säkerhetsarbetet under festivaler och fester. Detta är oansvarigt, anser fackföreningarna.

Försvagat säkerhetsdirektorat

Vidare hävdas att den regionala regeringen nästan har lagt ner hela generaldirektoratet för säkerhet samt  Kanarieöarnas säkerhetsakademi.

Inrikesministeriet har satt in lokal polis i förebyggande anti-terror arbete och skyddsarbete efter attackerna i Barcelona och Cambrils samt förstärkt polisen i turistområdena, men det krävs särskild utbildning av dessa styrkor, hävdar CCOO och UGT.

Tags